Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge del doctor César Carballo, professional de l'Hospital Ramón y Cajal de Madrid

El doctor César Carballo resol un dels principals dubtes sobre la vacuna

L'expert explica en quins casos pots vacunar-te si ets una persona al·lèrgica

Imatge del doctor César Carballo, professional de l'Hospital Ramón y Cajal de Madrid
L'expert explica en quins casos pots vacunar-te si ets una persona al·lèrgica | Cuatro

El doctor César Carballo, un dels metges més famosos durant la pandèmia de la Covid-19, ha respost a un dels grans dubtes relacionats amb la vacuna. Pots vacunar-te amb la vacuna de Pfizer i Moderna si tens al·lèrgia a algun medicament? Segons el doctor Carballo no hi ha cap contraindicació en aquest sentit.

Tot i que hi ha una gran preocupació, César Carballo explica que les persones amb al·lèrgies a medicaments poden posar-se la vacuna sense por. «Als que han tingut reaccions anafilàctiques a altres substàncies que no té la vacuna, se'ls pot vacunar», assegura, i adjunta el document de contraindicacions.

El metge d'urgències de l'Hospital Ramón i Cajal mostra el document del seu centre en el qual s'especifiquen les recomanacions i contraindicacions. Dins l'apartat de casos en què no es recomana la vacuna, entren les «persones amb antecedents de reacció al·lèrgica greu a qualsevol component de la vacuna», i «amb reacció al·lèrgica immediata de qualsevol gravetat a qualsevol component de la vacuna».

El document també esmenta la reacció al·lèrgica immediata de qualsevol gravetat a polisorbat, i reaccions al·lèrgiques greus prèvies. Aquest últim cas ja havia estat confirmat per les autoritats britàniques i nord-americanes en l'inici de la campanya de vacunació, que van detectar reaccions al·lèrgiques a un component de la vacuna.

Segons el document de César Carballo, no es veuen contraindicacions en els casos d'al·lèrgies a animals, menjars, insectes, làtex i semblants, les al·lèrgies a medicaments administrats per via oral, i les al·lèrgies no greus a altres vacunes i fàrmacs injectables. La història familiar d'anafilaxi tampoc és motiu per no vacunar-se.

César Carballo ja s'ha vacunat

Finalment, estableix que les persones amb antecedents de reacció al·lèrgica a altres vacunes o tractaments injectables, i reacció al·lèrgica greu a qualsevol al·lergen, hauran de ser sotmeses a un examen del Servei de Prevenció i el Servei d'Al·lergologia abans de la vacunació, per tenir totes les garanties de seguretat.

El doctor César Carballo ha publicat al seu perfil de Twitter un vídeo del moment en què rebia la vacuna del coronavirus, amb un clar missatge: «Vacunació tal com estava prevista a les 14:04 h, com un rellotge. Enhorabona als nostres professionals de la salut. En uns dies veurem si els anticossos han augmentat amb aquesta primera dosi. Només una petició: Més i més ràpid!».

El PGE, principal sospitós

L'aparició d'algunes reaccions al·lèrgiques després de rebre la vacuna va posar en alerta els metges, i va causar inquietud entre la població. Finalment, es va detectar com a probable causant de les reaccions un compost de la vacuna anomenat PGE.

La Societat Espanyola d'Al·lergologia recorda que no cal alarmar-se. Afirma que les persones no al·lèrgiques als medicaments poden posar-se la vacuna sense problema i, a més, també aquelles que són al·lèrgiques als medicaments que no apareixen en la vacuna. 

Sobre el component PGE, els al·lergòlegs expliquen que «les persones al·lèrgiques a aquest component ho saben perquè es tracta d'una substància que està present en la nostra vida diària». La reacció que més es produeix per aquest component, asseguren, és la dermatitis de contacte. El PGE es troba en gels de bany, colònies, xampús, pasta de dents i també en alguns medicaments com laxants, antibiòtics i analgèsics.