Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Primer pla de Pedro Cavadas

El doctor Pedro Cavadas tenia raó amb la seva predicció de fa mesos

L'ONU confirma el pronòstic que va donar el conegut cirurgià sobre les vacunes

Pedro Cavadas ha tornat a ser recordat les últimes hores per les seves prediccions sobre la pandèmia que gairebé sempre solen complir-se. I és que hem sabut que el darrer informe del Programa de les Nacions Unides per al Desenvolupament (PNUD) ha confirmat l'alerta que va llançar fa mesos el doctor espanyol esmentat.

Pedro Cavadas va afirmar fa temps que la vacuna trigaria «diversos anys» a arribar a tota la població mundial, fet que suposaria uns greus riscos.

El doctor Pedro Cavadas
Les prediccions més pessimistes de Pedro Cavadas es compleixen | Arxiu

El setembre del 2020, el doctor Pedro Cavadas dubtava de les possibilitats de les noves vacunes contra la covid per posar fi a la pandèmia.

«És més nociu el resultat del mal maneig de les mesures per combatre'l que el virus en si mateix, ja que és de baixa mortalitat», lamentava aleshores. Pedro Cavadas demanava una auditoria per saber per què Espanya era el líder mundial en mortalitat per Covid.

Pedro Cavadas torna a encertar les seves prediccions

El cas és que el doctor estava encara més preocupat pel que passava fora de les nostres fronteres. «El problema fonamental serà més econòmic que sanitari».

«La repercussió econòmica que suposa intentar controlar l'expansió del virus genera un dany econòmic molt més nociu que el dany sanitari que provoca el virus. És una situació de molt difícil maneig, i això no acabarà gaire bé», explicava.

A més, Pedro Cavadas explicava de forma molt clara què passaria amb el repartiment de les vacunes i la seva posterior inoculació a l'àmbit mundial.

Primer pla del doctor Pedro Cavadas
Pedro Cavadas va llençar una predicció el 2020 sobre el desigual repartiment de vacunes | GTRES

«Primer, es vacunarà la part rica de la població mundial i fins que es vacuni els 5000 o 6000 milions de persones al món passaran anys. Les parts pobres del món es vacunaran molt més tard i això farà que la pandèmia segueixi una evolució asimètrica a tot el món», pronosticava.

Ara, l'informe de les Nacions Unides apunta que només un 3% de la població dels països pobres ha rebut una dosi de la vacuna contra la covid. Per contra, el percentatge a països rics creix fins al 60%. Al nostre país, nou de cada deu ciutadans compta amb dues dosis de la vacuna i més de la meitat de la població té la dosi de reforç.

Por davant l'aparició de noves variants

A més, aquest informe també exposa que la manca d'equitat en el repartiment de les dosis provoca un problema de seguretat per a la població mundial. Cosa que ja va denunciar al seu dia el doctor Cavadas.

Fotografia d'una enfermera preparant una vacuna.
L'informe de l'ONU reflecteix la poca equitat en el repartiment de les vacunes | GTRES

El coronavirus pot mutar i generar noves variants més contagioses com va passar fa uns mesos amb òmicron.

L'OMS es va fixar una meta al setembre d'arribar a la vacunació del 70% de la població per al primer semestre del 2021.

La realitat és una altra, de les 10.700 milions de dosis inoculades, només un 1% han arribat als països més pobres.

En països com Burundi, la República Democràtica del Congo i Txad, la situació és greu pel que fa al repartiment de vacunes, igual que a Haití o Iemen.

El director de l'OMS alerta del que pot passar

Segons Tedros Adhanom Ghebreyesus, director de l'OMS, aquesta situació posa en perill els objectius de controlar la pandèmia aquest any.

«Si us plau, cobriu el buit existent i posem fi a la pandèmia», pregava fa unes setmanes als ministres de Finances del G20, demanant una inversió de 60 000 milions de dòlars.

Director general de la OMS
Tedros Adhanom Ghebreyesus (OMS) ha alertat a la població mundial amb la seva última declaració | EFE

Aquests diners serien destinats a l'Accelerador ACT, el programa amb què l'OMS i altres agències financen el repartiment de vacunes contra la covid.

«Ens trobem davant d'un dilema. Es necessiten inversions significatives en un moment en què molts països estan sentint la mossegada de la pandèmia», incidia Tedros.

«La pandèmia no ha passat quan hi ha 70.000 persones que moren a la setmana d'una malaltia que és tractable, quan el 83% de la població d'Àfrica encara no ha rebut ni una sola vacuna», recalca. «La salut és una inversió, no un cost», finalitzava el seu al·legat adreçat als líders polítics.