Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'una noia comprant a un supermercat

Reduflació, la tècnica que fan servir últimament per apujar preus sense que t'adonis

La reduflació és qualificada «d'enganyosa» i «poc ètica» per l'OCU, però és legal

Reduflació és el nom que rep la tècnica que usen algunes marques per apujar el preu dels seus productes sense que te n'adonis.

I és que la situació econòmica actual no està posant les coses fàcils a ningú. La pujada del preu dels carburants, la guerra entre Rússia i Ucraïna, la vaga indefinida de transportistes i el desproveïment de certs productes deriven en una dura inflació.

Davant les queixes dels consumidors, que veuen que amb els mateixos diners cada cop es poden comprar menys productes, les empreses busquen noves maneres més subtils d'apujar els preus. Una de les que ja s'està posant en pràctica és la reduflació.

Reduflació: què és i en què consisteix

La pràctica consisteix a pagar el mateix preu per un producte determinat, el qual inclou una quantitat inferior a l'habitual al seu envàs. És a dir, es disminueix lleugerament la quantitat del producte, gairebé de manera imperceptible, sense canviar l'envàs ni el preu de venda. D'aquesta manera, t'estan venent menys quantitat de producte al mateix preu.

Aquesta tècnica de màrqueting és coneguda com a reduflació. Són moltes les marques les que l'estan duent a terme ara mateix i probablement molt poques persones se n'han adonat.

Amb la reduflació, les empreses aconsegueixen més beneficis i, a més, no solen perdre clients perquè no apugen el preu del producte.

Imatge comparativa de dues tabletes de toblerone.
Un exemple de reduflació: mateix envàs i mateix preu, però menys quantitat de producte | Facebook: indecom

La reduflació és «tant legal com enganyosa», segons l'OCU

L'Organització d'Usuaris i Consumidors (OCU) ha denunciat la decisió d'alguns fabricants de reduir el contingut dels envasos dels productes sense rebaixar-ne el preu.

La reducció de la quantitat del producte oscil·la entre un 5% i un 10% segons dades de l'OCU. L'objectiu principal de la reduflació és que el client no noti la pujada de preu dels productes que es venen als supermercats.

Aquesta pràctica és legal, ja que no hi ha cap llei que la prohibeixi —almenys actualment—, la mateixa organització la qualifica d'enganyosa. No hi ha dubte que la reduflació és una manera d'apujar el preu sense que el consumidor se n'adoni.

La reduflació és una tècnica poc ètica. Normalment es dona a «productes amb envasats opacs que fins que no els obris no t'adones que hi ha menys quantitat», segons explica Eduardo Irastorza, professor d'OBS Business School, a El HuffPost.

Imatge d'un supermercat.
La reduflació l'han utilitzada 20 marques en els últims dies, segons dades de l'OCU | Getty Images

Cola Cao o Pescanova, algunes de les empreses que duen a terme la reduflació

Tot i que la situació econòmica actual ha provocat que s'augmenti aquesta pràctica, la veritat és que la reduflació no és una tècnica nova. Els consumidors fa mesos que són víctimes de la reduflació.

L'OCU ha detectat 20 marques que, en els últims dies, han aplicat la reduflació. Encara que només n'ha destacat algunes.

Mans d'una persona gran que sosté la cartera i algunes monedes.
L'inflació s'ha notat molt a l'hora de fer la compra al supermercat | Canva

L'organització ha exposat que, en el cas de Pescanova, la reducció de la quantitat de lluç en els seus envasos ha arribat a un 5,6%. En aquest sentit, l'OCU diu que equival a uns 400 grams menys del peix.

Però Pescanova no és l'única. Altres empreses com Cola Cao i Tulipán també han reduït la quantitat de producte als seus envasos, fins a 40 i 50 grams, respectivament.

Tot i ser considerada «enganyosa» o «poc ètica» per l'OCU, aquesta pràctica és cada vegada més comuna i, a més, ho permet la llei. La reduflació fa que les empreses mantinguin els seus beneficis sense fer res il·legal.