Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo whatsapp
Muntatge amb parella de gent gran i moneder amb bitllets d'euro

Els 7 documents que la Seguretat Social demana en cas de sol·licitar la incapacitat

Aquesta documentació serà necessària per sol·licitar la pensió d'incapacitat permanent a Espanya

Sol·licitar la pensió d'incapacitat permanent pot suposar un maldecap per a moltes persones. De fet, el procés es pot allargar per tots els papers que cal presentar.

En aquest sentit, cal dir que, a Espanya, l'Institut Nacional de la Seguretat Social (INSS) és l'encarregat de reconèixer la pensió d'incapacitat permanent. Però, perquè doni el seu vist-i-plau, cal presentar durant la sol·licitud alguns documents imprescindibles.

Què és la pensió per incapacitat permanent?

La pensió per incapacitat permanent és una prestació de caràcter contributiu de la Seguretat Social. El seu objectiu és pal·liar la pèrdua d'ingressos que pateix el treballador per una lesió o una malaltia que redueix o anul·la la seva capacitat laboral. El més habitual és que aquest tipus de sol·licitud la faci el mateix treballador, encara que també és possible que l'INSS sigui qui obri la sol·licitud d'ofici.

Muntatge amb mans subjectant un moneder amb bitllets i cercle vermell amb dos jubilats
Els documents a presentar poden variar, depenent de la persona interessada | Rido, Getty Images

Per exemple, si el treballador arriba als 18 mesos de baixa per incapacitat temporal, la Seguretat Social està obligada a obrir l'expedient per incapacitat permanent. D'aquesta manera, analitzarà la situació del treballador i decidirà si li reconeix o no la pensió.

Els 7 documents que necessites per demanar la pensió d'incapacitat permanent

Com indiquen des de Fidelitis, la sol·licitud per incapacitat permanent es pot fer de manera presencial a les seves oficines, però també de forma telemàtica a la Seu Electrònica de la Seguretat Social.

En aquest sentit, els documents que cal presentar per sol·licitar-la per la via administrativa aquesta incapacitat són els següents:

  1. Document nacional d'identitat (DNI) o passaport.
  2. Formulari emplenat de sol·licitud de la incapacitat permanent.
  3. Targeta de la Seguretat Social.
  4. Informe mèdic on s'indiquin les causes, les malalties o les lesions que ocasionen la incapacitat permanent del treballador.
  5. Historial clínic de la persona interessada.
  6. Els comunicats de baixa per malaltia o accident de l'interessat.
  7. Qualsevol altre document considerat important dins del procés de concessió de la incapacitat permanent.

Aquests documents són imprescindibles perquè la sol·licitud quedi presentada correctament. Així mateix, segons el cas, la Seguretat Social pot demanar altres documents addicionals, si ho creu necessari.

Finalment, cal recordar que una altra opció és recórrer a la via judicial per sol·licitar la pensió d'incapacitat permanent, amb la demanda prèvia a l'INSS. En aquest cas, cal comptar amb assessorament expert, ja que el procés pot resultar més complex.