Imatge de fons d'una persona conduint, juntament amb una altra imatge d'un carnet de conduir i una altra amb gest sorprès

Els documents que has de portar al cotxe per evitar multes de fins a 500 euros

La DGT castiga seriosament l'absència dels papers del vehicle i no tenir-los a disposició pot tenir grans conseqüències

La documentació del cotxe ha d'estar sempre al nostre abast, així ho indica la Direcció General de Trànsit (DGT). Moltes vegades se'n subestima la importància i no es tenen tots els papers pertinents a disposició. Aquests són necessaris per complir la normativa vigent, tenir una conducció segura i evitar sancions considerables.

El carnet de conduir, el permís de circulació i la targeta d'Inspecció Tècnica del Vehicle (ITV) són elements fonamentals a l'hora de viatjar amb cotxe. Han d'estar sempre presents al vehicle.

L'absència d'algun dels permisos pot comportar multes importants i la DGT incideix molt en la importància de tenir-ho tot a mà.

Aquest organisme governamental va implementar el 2020 l'aplicació 'MiDGT', una eina que permet als conductors portar la documentació de manera digital.

Tot i això, malgrat la comoditat que ofereix aquesta opció, es recomana disposar de tots els papers físicament per evitar possibles contratemps amb el telèfon mòbil. A més, la documentació ha de ser original, i està prohibit comptar amb fotocòpies.

A quines sancions de la DGT s'exposen els conductors?

La DGT ha anunciat que les sancions varien des dels 10 euros per absència de cada document. Poden pujar fins als 3.005 euros en situacions més greus, com no tenir contractada l'assegurança del cotxe.

Renovar el carnet o permís de circulació amb retard comporta una multa de 80 euros. Conduir sense aquest permís en regla o sense tenir la ITV aprovada implica una sanció de 500 euros i quatre punts.

El càstig és el mateix en cas de circular amb un vehicle no autoritzat o presentar un carnet de conduir que no compleixi amb la normativa.

En casos de pèrdua, robatori o deteriorament de la documentació, se n'ha de sol·licitar un duplicat. Si hi ha una de les primeres dues situacions, l'implicat hauria d'anar a comissaria i presentar una denúncia.

Així mateix, totes les penalitzacions també són aplicables als cotxes de lloguer. Es recomana tenir la documentació pertinent abans de recollir el vehicle i fer-lo servir.

La DGT castiga severament l'absència d'aquests permisos, i remarca la importància de tenir al dia tots els papers. La seguretat viària depèn de tots els conductors que transiten per les carreteres i l'incompliment de la normativa pot tenir conseqüències perilloses.