Imatge de Maria Rosa Piñol

Dol al periodisme català: Mor Rosa Maria Piñol

La periodista especialitzada en literatura catalana i cultural havia treballat en diaris com 'La Vanguardia' o l''Avui'

La periodista Rosa Maria Piñol ha mort aquest diumenge, 8 d'agost, als 70 anys. La difunta es va especialitzar en cultura i literatura catalana.

Piñol va treballar al diari 'Avui' des del seu naixement i posteriorment va formar part de la secció de Cultura de 'La Vanguardia'. En aquest últim diari va col·laborar amb el llançament de la capçalera en català.

Rosa Maria Piñol va jubilar-se l'any 2015, gràcies a la seva tasca va guanyar diversos premis. De fet, al mateix any que va jubilar-se va aconseguir el Premi Trajectòria de la Setmana del Llibre en Català i el Memorial Pere Rodeja.

Els seus companys de professió que l'admiraven li han dedicat unes paraules a les xarxes socials. Víctor Amela, periodista de 'La Vanguardia', ha explicat: «Explicava acudits, em feia riure, carinyosa amb el becari de 23 anys que era jo, divertida, ràpida, intel·ligent i fabulosa periodista, parlava el millor català que he sentit i ha estat una de les més bones persones que he conegut dins (i fora) de la redacció».

A aquestes mostres d'afecte també si afegien altres companys de periodisme com, Xavi Ayén, Salvador Alsius o Marta Ricart. Ayén i Ricart han destacat: «El seu humor, la predisposició a ajudar els que començàvem, la seva tasca a favor de la literatura catalana...».

«Trist, molt trist per la mort de la Rosa Maria Piñol. Érem com germans quan a finals dels 60 vàrem ser companys de curs a l'Escola de Periodisme. Sempre m'he alegrat del gran reconeixement professional que ha tingut com a periodista cultural», ha comentat el periodista Alsius.

Autors que havia llegit i dels quals havia publicat ressenyes, com Màrius Serra, han expressat el seu condol i han exposat les seves mostres d’afecte. Serra ha apuntat: «Quan, l'any 1986, vaig començar a publicar, vaig tenir el privilegi que em llegís, llibre rere llibre. Tractava els júniors amb el mateix rigor i respecte amb què entrevistava Espriu.»

Fins i tot, associacions, editorials i fundacions de caràcter cultural també han expressat el seu condol a la família. Aquestes sobretot han elevat la trajectòria que va fer la periodista especialitzada en literatura catalana i cultura.