Una dona que va provocar un dels pitjors rebrots de coronavirus afronta ara una pena de presó

La fiscalia imputa un delicte de lesions imprudents

Imatge a contrallum de diverses persones de festa
Fins ara, s'han localitzat a més de 710 persones que van tenir contacte amb la dona  | Cedida

Cada vegada ens estem acostumant més a llegir i escoltar notícies de persones que han causat un brot per saltar-se la quarantena. Però més enllà de la indignació popular, aquestes persones queden sense càstig. No és el cas de Yasmin A., una supercontagiadora que afronta una pena de tres anys de presó. Servirà de precedent?

La dona, de 26 anys, va causar un dels pitjors rebrots de Baviera, Alemanya, amb un mínim de 25 infectats. És el que els epidemiòlegs coneixen com una supercontagiadora, una persona que té la capacitat de contagiar a moltes persones alhora.

Però el més greu del cas és que aquesta persona va anar a treballar i després va sortir de festa malgrat haver d'estar en quarantena després d'haver patit alguns símptomes. Ara, 25 companys de feina han donat positiu i les autoritats busquen a les persones que van estar als bars i discoteques on va estar la jove, perquè el brot podria ser pitjor.

Fins ara, s'han localitzat a més de 710 persones que van tenir contacte amb la dona, mentre que a la localitat de Garmisch-Partenkirchen s'extén el pànic i s'ha posat a l'abast proves PCR gratuïtes per tota la població. A més, s'han aplicat restriccions especials en superar els 50 nous contagis per cada 100.000 habitants.

Gairebé el 14% dels casos en aquesta localitat de 88.000 habitants s'han produït en els darrers set dies i les autoritats ho atribueixen a la supercontagiadora. Davant la gravetat del cas, la Fiscalia de Munich ha obert diligències contra la jove per un delicte de lesions imprudents, amb un càstig des d'una multa econòmica a tres anys de presó.

Els experts veuen difícil el recorregut de l'acusació perquè és molt complicat poder demostrar que la sospitosa va ser la causant del rebrot. Tot i això, la comunitat de Garmisch-Partenkirchen està en peu de guerra: el portaveu del consell local demana que s'actuï legalment, i el cap del govern ha denunciat el negligent comportament de la supercontagiadora.

 

2.000 euros de sanció

Segons diversos mitjans de comunicació d'Alemanya, la jove es va fer el test en tornar de les seves vacances a Grècia, però en lloc d'esperar els resultats va tornar a la feina i, a més, tot i tenir febre i tos va sortir de festa per diferents locals del municipi.

Els serveis sanitaris locals van donar l'alarma en començar a detectar un repunt de casos positius, però no van trobar la clau de la cadena de contagis fins que van identificar a Yasmin A. Ara, l'hotel on treballa ha hagut de tancar dues setmanes i els locals de Germisch-Partenkirchen han de clausurar a les 22.00 hores de la nit.

Això i altres restriccions han causat la indignació dels veïns de la localitat. «Si sabia que estava malalta hauria d'haver actuat amb responsabilitat. Que es pot fer quan una clienta muta en potencial assassí i abraça algú sense mascareta?», es pregunta de manera contundent l'amo d'un pub de la localitat.

A banda de la pena de presó que afronta per l'acusació de la fiscalia, la jove d'origen americà podria ser objecte d'una sanció administrativa de 2.000 euros. El responsable d'Interior de la regió afirma que si demostra que va ignorar la quarantena tot i els símptomes, ha de comptar amb una important multa.


Comentaris

envia el comentari