Una nena d'11 anys ingressa en estat crític a la Vall d'Hebron per coronavirus

El seu estat ha empitjorat molt per una malaltia rara que pateix

Diverses ambulàncies del Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) en línia
Una nena d'11 anys ha ingressat en estat crític a la Vall d'Hebron per coronavirus | cedida

El servei d'emergències SAMU 061 de les Illes Balears ha coordinat el trasllat en avió a l'hospital de la Vall d'Hebron de Barcelona d'una nena d'11 anys que està contagiada de Covid-19 i que es trobava en estat crític a l'hospital Son Espases de Palma. La nena, diagnosticada amb 'Graves Basedow', una malaltia que afecta el seu sistema immunitari, va ser traslladada d'urgència en un avió de l'Exèrcit de l'Aire la matinada de dimarts a l'hospital català amb la tècnica d'oxigenació extracorpòria (ECMO).

El dispositiu de trasllat del SAMU 061 es va activar el passat dilluns a la tarda, després que la nena ingressés en estat greu a l'UCI pediàtrica de Son Espases. La petita va patir un empitjorament del seu estat de salut després d'una infecció de miocardi. Per tallar aquesta afecció, calia practicar-li una teràpia d'oxigenació externa de la sang. Encara que l'hospital mallorquí disposa de la tècnica, només la realitza en adults. Especialistes de centre català es van desplaçar a Palma i després d'analitzar el cas, van decidir que la millor opció era el seu trasllat a l'hospital barceloní.

Espectacular desplegament per traslladar la menor a Barcelona

A més de les unitats medicalitzades del servei mèdic balear, es van coordinar altres serveis d'emergències en una operació espectacular. Concretament, la Guàrdia Civil de Trànsit va decidir activar una Alerta Verda per donar via lliure a l'ambulància que la va portar a l'aeroport de Mallorca. Allà l'estava esperant un avió de la Unitat Mèdica d'Aeroevacuació (UMA) de l'Exèrcit de l'Aire. Va ser aquest el que va dur a terme el trasllat des de l'illa a la capital catalana, amb la petita connectada en tot moment a un aparell d'oxigenació externa.

El servei d'emergències recorda que el novembre passat va coordinar dos trasllats semblants al d'aquest dimarts a l'hospital Vall d'Hebron. Un d'aquests trasllats va ser d'un pacient de 9 anys amb una afectació cardíaca i pulmonar, i el segon que es va realitzar amb la tècnica ECMO va ser d'una dona de 43 anys amb una patologia pulmonar greu.


Comentaris

envia el comentari