Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge de fons d'una dona treballant de caixera en un supermercat, amb una altra imatge d'una dona amb gest de tenir dubtes i diversos interrogants sobre el cap

Si ets dona i treballes, tens 3 beneficis que potser no coneixies

El BOE recull tres motius pels quals exclusivament les dones poden demanar la baixa laboral per incapacitat temporal

Les baixes laborals són a l'ordre del dia. La Seguretat Social permet que moltes persones deixin de treballar de forma temporal per diferents motius, normalment relacionats amb malalties o amb accidents a la mateixa ocupació.

Tot i això, l'administració ha recordat que hi ha situacions que només afecten les dones i que els causa una incapacitat puntual. Per això, des del juny del 2023 es van habilitar nous motius per agafar la baixa, que van quedar recollits a la Llei Orgànica 1/2023, de 28 de febrer.

En quines situacions les dones podran demanar una baixa temporal?

Menstruació incapacitant secundària

Està relacionada amb les dismenorrees, que són períodes on la dona experimenta un fort dolor durant la menstruació. Hi ha primàries i secundàries, i aquestes últimes neixen a conseqüència de patologies com ara endometriosi, miomes, adenomatosi o una inflamació pèlvica. Es poden agafar baixes per aquest motiu.

És més comú en les dones més grans de 30 anys, que poden patir un fort sagnat, mals de cap, nàusees, marejos o diarrea.

Interrupció de l'embaràs

Aquests tipus de baixes que dona la Seguretat Social inclouen tant l'avortament voluntari com l'involuntari. Les dones podran estar de baixa mentre rebin assistència sanitària pel Servei Públic de Salut i no puguin exercir la feina.

La persona afectada es reincorporarà al lloc de treball quan el metge li atorgui l'alta mèdica.

Baixa a la setmana 39 d'embaràs

No afecta el permís de maternitat de 16 setmanes després del part. Per acollir-se a aquest tipus de baixes cal un mínim de temps cotitzat. Si la dona té més de 21 anys i menys de 26, haurà d'haver cotitzat un mínim de 90 dies en els 7 anys anteriors o 180 dies en total.

Si té 26 anys o més, la cotització mínima serà de 180 dies dins dels darrers 7 anys o de 360 dies en tota la vida laboral. En cas que la dona embarassada sigui menor de 21, no haurà d'acreditar cap període de cotització.

En tots tres casos se segueixen els mateixos patrons quant a la retribució. El primer dia de baixa anirà a càrrec de l'empresa, que abonarà la totalitat del salari corresponent.

A partir del segon s'encarregarà la Seguretat Social i la retribució serà del 60% del salari. El percentatge augmentarà fins al 75% a partir del dia 21. Així, doncs, es cobra més que si calgués demanar una baixa normal, per malaltia, com es feia fins ara. A més, es pot demanar encara que no hi hagi risc a l'embaràs.