Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge de fons d'una carretera amb vehicles circulant i una altra imatge amb un senyal de trànsit de visibilitat reduït, amb un cotxe mig tapat per línies, i diversos interrogants a sobre

Què significa el nou senyal que pots veure a la carretera

La DGT ha fet una sèrie de canvis per millorar la seguretat viària i adaptar-se a les necessitats de les carreteres

La Direcció General de Trànsit (DGT) ha anunciat una sèrie de modificacions significatives als senyals de trànsit. Són canvis necessaris, que s'adapten a les noves normes de circulació que busquen millorar la seguretat viària i la protecció dels usuaris a les carreteres. Aquestes innovacions, algunes de les quals ja han entrat en vigor, tenen com a objectiu modernitzar la senyalització i facilitar-ne la comprensió als conductors.

Entre les novetats més destacades hi ha la introducció del senyal P-33, que alerta sobre la presència de condicions climàtiques adverses que poden afectar la visibilitat a la carretera. Està representada per la imatge de mig vehicle submergit en línies perpendiculars.

Aquest senyal adverteix del "perill per la proximitat d'un tram" en què la circulació es veu dificultat per una pèrdua notable de visibilitat. La boira, pluja, neu, fums solen ser els motius principals, segons indica la DGT a la seva pàgina web.

Nou senyal DGT
El nou senyal de la DGT que adverteix d'un tram amb poca visibilitat | DGT

La creació d'aquest senyal respon a la necessitat de la DGT de distingir-lo d'altres de semblants, com ara la senyalització de Zones de Baixes Emissions (ZBE). Aquesta compta amb un cotxe de cara i una sèrie de punts negres i denega l'accés a vehicles que no compleixin els criteris ambientals. Era força semblant a l'antic senyal de visibilitat reduït.

Imatge de dos senyals de trànsit, a la dreta de visibilitat reduïda, amb un cotxe de front i uns punts que cauen a sobre, ia l'esquerra un cotxe de front amb uns punts a la dreta del cotxe
Els dos senyals, de visibilitat reduïda i de zona de baixes emissions, eren molt semblants | DGT

Altres senyals que introduirà la DGT

Però les novetats de la DGT no s'aturen aquí. S'espera que el proper Reial decret prevegi una sèrie de senyals addicionals, cadascun amb el seu propi significat i funció específica. Per exemple, el senyal de 'Perill per la proximitat' alertarà sobre trams on conflueixen diferents vies o es produeixen moviments de canvi de carril, augmentant el risc de col·lisions.

Altres senyals de la DGT inclouran advertiments sobre la presència d'animals en llibertat per la carretera, com porcs senglars. La proximitat de passos a nivell sense barreres, zones amb presència habitual de vianants, ancians o nens seran altres situacions que requeriran una atenció especial. A més, també hi haurà senyals que indiquin un pas de vianants compartit amb ciclistes, o una que informa sobre un possible tram amb control aeri.

Pels usuaris que solen desplaçar-se amb patinet elèctric també hi ha canvis que els afecten. Un senyal nou indica l'entrada prohibida a vehicles de mobilitat personal. Aquests nous vehicles han provocat problemes, sobretot als trens, i les mesures de seguretat s'han incrementat.

Aquestes modificacions de la DGT busquen no només millorar la seguretat viària, sinó també adaptar-se a les noves condicions i necessitats de la circulació a les nostres carreteres. És fonamental que els conductors coneguin els canvis, sàpiguen interpretar els nous senyals i que les carreteres allotgin menys accidents de trànsit.