Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge de fons d?un home amb una llibreta i un ordinador portàtil al davant, una altra imatge del logo d?Hisenda i una última d?una mà amb diversos bitllets d?euros

Els diners que podries rebre de la Renda, si vius amb una persona més gran de 65 anys

L'Agència Tributària pot aplicar deduccions importants als contribuents que compleixin unes condicions específiques

La campanya 2023-24 de la declaració de la Renda arrenca el 3 d'abril que ve, i milions de contribuents hauran de retre comptes a Hisenda amb els ingressos que hagin obtingut. A més, l'Agència Tributària ja ha habilitat Renta Web Open, un simulador per calcular un resultat aproximat i saber si la declaració sortirà a pagar o tornar.

No obstant això, hi ha persones que estan exemptes de presentar els seus números, i d'altres que tenen beneficis significatius. I és que cada vegada més famílies a Espanya tenen membres més grans de 65 anys vivint amb ells, i aquesta situació els pot brindar grans incentius.

Els diners que rebràs d'Hisenda si vius amb gent gran

En concret, aquelles llars que tinguin persones més grans de 65 anys o amb una discapacitat igual o superior al 33% podran gaudir de desgravacions fiscals. Per cada integrant que tingui aquesta condició, poden deduir fins a 1.150 euros a l'any. Aquesta quantitat augmenta a 2.550 euros si el familiar a càrrec té més de 75 anys.

Aquestes deduccions són valuoses i de gran ajuda per a aquelles famílies que tenen cura de persones grans amb malalties o amb un alt grau de dependència. Tot i això, i per desgràcia, és comú que aquestes llars no rebin el suport econòmic necessari per part de l'Administració, i aquest benefici fiscal esdevé essencial.

Per beneficiar-se de la possibilitat de desgravar, cal complir certs requisits:

  • El familiar gran a càrrec ha de tenir més de 65 anys o una discapacitat del 33% o superior en finalitzar l'any fiscal.
  • El contribuent ha de conviure amb el familiar gran almenys la meitat de l'any.
  • El familiar no pot haver tingut ingressos superiors a 8.000 euros durant l'any fiscal, excloent-ne les rendes exemptes.
  • El familiar no pot haver presentat una declaració de l'IRPF amb rendes superiors a 1.800 euros.

És fonamental revisar detingudament l'esborrany de la declaració de la Renda per assegurar-se que totes les deduccions aplicables estan seleccionades. També és important revisar que totes les dades personals estiguin en ordre. Si la persona ha canviat de domicili, s'ha casat, divorciat o ha tingut canvis importants a la seva vida, s'han de recollir correctament a la Renda.

A més, cal considerar aspectes com l'obligació de presentar la declaració, que ja expliquem aquí, o saber si és millor fer la Renda de forma individual o conjunta. Es pot comprovar a Renta Web amb el número de referència o la Cl@ve PIN. La declaració correcta d'immobles i inversions també és important i cal declarar la possessió de propietats de lloguer.

Així mateix, si has realitzat transaccions de béns, sigui per venda o donació durant l'any 2023, assegura't d'incloure-les a la teva declaració. I si has venut accions, hauràs de declarar els guanys obtinguts.