Un home travessant el carrer enmig d'una tempesta i amb cotxes darrere

«Donarà lloc a una ciclogènesi»: Els meteoròlegs avisen de què passarà amb la DANA

La inestabilitat meteorològica ens acompanyarà encara durant uns quants dies

El despenjament d'una DANA el cap de setmana passat sobre la Península es va saldar amb almenys tres morts i tres desapareguts més. La influència d'aquest fenomen anirà remetent amb el pas dels dies, després d'haver deixat també nombroses destrosses a l'interior del país. Tot i això, els experts ja adverteixen que les restes de la DANA podrien donar lloc «a una altra ciclogènesi».

Durant el tram final de setmana es produirà un fet molt vistós, com revela un usuari de Twitter. Hi haurà una «fusió de l'exhuracà Franklin amb la DANA Ibèrica», explica @meteo_sureste. Això provocarà una nova inestabilitat del temps a partir de dissabte.

Es pot dir que el pitjor d'aquest episodi ja ha passat després que deixés acumulacions de 150 mm durant el cap de setmana. Però, durant uns quants dies, recuperarem l'estabilitat a la península. Tot i això, es tractarà d'una cosa puntual.

La DANA es desplaçarà amb el pas de les hores fins a col·locar-se al nord-oest. Allí és probable que arribi a ser absorbida per les restes del citat huracà. Amb tot això es donarien les condicions idònies perquè les pluges tornessin a fer acte de presència durant el cap de setmana.

La DANA estarà molt present el cap de setmana

Pel que sembla, aquesta gota freda es resisteix a abandonar la Península. Al llarg d'aquest dimarts encara deixarà algunes precipitacions a Galícia i a l'alt Ebre. Per la seva banda, dimecres s'esperen ruixats a l'interior sud-est.

Persones amb paraigües caminant pel carrer mentre fa un temporal de pluja i vent
El cap de setmana serà passat per aigua a punts del nord-oest | EFE

En qualsevol cas, es tractaria de pluges febles i puntuals. Es preveu que la inestabilitat augmenti de nou a partir de dijous. Fins al cap de setmana, hi haurà una àmplia àrea de baixes pressions davant de les costes de Portugal.

És probable que dijous comenci a estendre's cap al sud, aproximant-se fins a la Península. Al seu pas deixaria ruixats i tempestes a Galícia, el Cantàbric i Castella i Lleó.

La borrasca continuarà amb el seu desplaçament cap al sud-oest divendres, formant xàfecs al quadrant nord-oest. Durant el cap de setmana es mantindrà aquesta inestabilitat, amb l'aparició de més pluges, arreplega el portal eltiempo.es.

Quin temps ens espera el cap de setmana?

Es preveu que la borrasca s'acosti cada cop més a les costes del sud de Portugal a mesura que arriba el cap de setmana. Acabaria penetrant a la península a partir de dilluns, però ho faria gairebé sense força i sense provocar grans alteracions.

Els experts avancen la formació de xàfecs al quadrant nord-oest de la Península dissabte. Les zones més afectades serien el sud de Galícia i la Cantàbrica d'Astúries. Aquest escenari es mantindrà l'endemà en aquests punts, tot i que la inestabilitat també s'estendrà a altres àrees.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA totes les notícies del TEMPS de Catalunya al WhatsApp!

És el cas del centre i l'interior sud peninsular, encara que les precipitacions serien més febles. En qualsevol cas, insisteixen en la necessitat de seguir molt atents a les previsions del temps . Com ja va passar en les últimes jornades, hi ha molta incertesa a partir de divendres, de manera que les prediccions estarien subjectes a variacions.

Lleuger augment de les temperatures

El que va passar amb la DANA el cap de setmana passat convidava a pensar que la tardor s'havia avançat. Però, durant aquests dies, es podrà apreciar un lleuger increment de les temperatures, mantenint-se estables a partir del segon tram de la setmana.

Es depassaran els 30ºC a les valls dels principals rius peninsulars, mentre que a la resta del país els termòmetres oscil·laran entre els 25 i 30 graus. Els valors més alts es localitzaran a partir de divendres al Guadalquivir, arribant a situar-se als 35ºC.