Tot i que ha costat que els usuaris dels telèfons mòbils s'adonessin del que és necessari un antivirus, n'hem de ser conscients.
Igual que els ordinadors requereixen un antivirus per evitar els atacs dels ciberdelinqüents. La seguretat del nostre telèfon mòbil també pot estar en perill. Ho estarà si no hi posem remei mitjançant un antivirus. Una app que sol ser gratuïta en alguns casos i et traurà de molts problemes.
Al món de les apps d'antivirus per a mòbils, n'hi ha algunes que donen resultats més que satisfactoris, com Avast i AVG, segons apunta l'OCU. Això sí, si vols comptar amb una aplicació més completa i que t'atorgui més possibilitats a l'hora de vigilar els ciberatacs al telèfon mòbil, hauràs de pagar.
L'OCU posa el focus a la necessitat de protegir els nostres dispositius mòbils
En primer lloc, cal tenir en compte que els 'hackers' posen l'objectiu als dispositius mòbils que treballen amb Android. Per això, l'OCU posa el focus en aquestes aplicacions, que segur que són vàlides per evitar ensurts amb el dispositiu i haver de trucar a la policia.
És cert que les aplicacions gratuïtes tenen els seus defensors i detractors comparant-les amb les de pagament. I és que les aplicacions que no generen cap cost són més lleugeres i ofereixen menys opcions a l'hora d'evitar un disgust seriós. De fet, els 'hackers' podrien entrar al teu compte bancari i buidar-te'l.
Sobre les de pagament, a l'hora de descarregar l'app, el preu a la web del fabricant tendeix a ser menor al de la botiga en línia per a Android o Apple. Si tries una 'app' de pagament, has de tenir clar que pagues com a mínim per la protecció bàsica, 'antimalware' i 'antiphishing'.
Els consells a l'hora de descarregar i utilitzar un antivirus per a mòbils
Pel que fa al pagament, normalment és per subscripció, sigui anual o mensual. També pots trobar que hi ha aplicacions que t'ofereixin un temps prudencial de prova, tot i que finalment hauràs de pagar passats uns dies. A més, no et descuidis a l'hora de mirar amb detall per a quants dispositius té llicència l''app'. Alguns la tenen per a un i altres poden arribar fins a cinc.
Sobre les aplicacions d'AVG i Avast, realment hi ha poques diferències. Després d'analitzar-les en profunditat, podem assegurar que els seus aspectes més positius són que detecten el 99,4% del codi maliciós (malware).
A més, aquestes dues aplicacions són capaces de neutralitzar un 79% del phishing. Pel que fa als aspectes negatius, cal ressenyar que tenen anuncis a la configuració i l'ús. I parlem d'unes 'apps' que recullen i venen les teves dades, tot i que és cert que t'informen d'aquestes accions.
La veritat és que si volem tenir una aplicació que de veritat tingui la seguretat més gran per al nostre mòbil, aquestes tenen un cost d'entre 10 i 25 euros a l'any. El més important, compten amb funcions extra antispam o de control parental que no tenen les aplicacions gratuïtes.
L'OCU recomana les 3 aplicacions mòbils més completes i segures
En aquest cas, l'OCU et proposa aquestes tres amb una puntuació de 88, 85 i 83 sobre 100, respectivament. La primera és la Trendmicro Mobile Security and Antivirus. Estem parlant d'una aplicació que costa a l'any al voltant de 25,99 euros. I des de l'OCU la valoren com l'aplicació amb cost més completa del mercat.
En segon lloc, tenim la G-Data Mobile Security Android . Té un preu de 15,95 euros i està considerada una app de molt bona qualitat, igual que la primera de les esmentades.
En tercer lloc, l'OCU posa sobre la taula l'antivirus Bitdefender Mobile Security. Una aplicació molt completa i de bona qualitat amb un preu de referència de 9,99 euros.