Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Muntatge d´una dona estressada sense poder dormir i una imatge de diners

Les dones que han patit violència de gènere poden cobrar una ajuda de 15.000 €

Aquesta mesura protegeix les víctimes de violència de gènere aturades

Les treballadores que hagin estat víctimes de violència de gènere es poden beneficiar d'una sèrie d'ajuts. L'Estat s'encarrega d'oferir-los una protecció econòmica. En el millor dels casos arriben a percebre fins a 15.000 euros.

Per mitjà del Servei Públic d'Ocupació Estatal (SEPE) podran sol·licitar aquesta subvenció fins a un màxim de tres vegades. Només serà vàlida per a aquelles aturades que hagin esgotat totes les prestacions i els subsidis disponibles. A més, s'exigirà el compliment d'una sèrie de requisits.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!

Igual que qualsevol altre treballador, després de 360 dies cotitzats a la Seguretat Social, tindran accés a una prestació contributiva. El que popularment es coneix com a atur. De vegades, quan es queden sense feina, la tornada al mercat laboral es dificulta en excés per diferents motius, entre ells l'edat.

L'objectiu de l'Estat de benestar és que ningú no quedi desprotegit. Per això, el següent pas els portaria a cobrar un subsidi, que varia en funció de la situació personal de cada persona. Dependrà de si es tenen més de 45 o 52 anys, si compten amb fills a càrrec, etc.

Muntatge de bitllets de 20 i 50 euros amb un rètol de prestacions del SEPE
El SEPE serà l'encarregat de donar aquest ajut quan s'hagin esgotat totes les prestacions i els subsidis | Getty Images

En aquest sentit, cal destacar una ajuda extraordinària per a les dones de menys de 52 anys víctimes de violència de gènere. Després de finalitzar les diferents ajudes assistencials, com ara la prestació de l'atur i els subsidis, l'opció disponible serà la Renda Activa d'Inserció (RAI).

Qui pot cobrar la Renda Activa d'Inserció

La renda activa d'inserció està disponible per a totes les persones que hagin esgotat l'atur i la resta de subsidis ordinaris. Entre els possibles beneficiaris, a més de les víctimes de violència domèstica o de gènere, hi ha altres col·lectius.

Aquests són els aturats de llarga durada de més de 45 anys, els emigrants retornats majors de 45 anys i les persones amb discapacitat. Es demana que el grau de minusvalidesa sigui igual o superior al 65%.

Condicions que han de complir les víctimes de violència domèstica

Les víctimes de violència de gènere o domèstica han de complir una sèrie de requisits per optar a la RAI. Igual que la resta de possibles beneficiaris, les condicions a reunir són les següents, segons el portal Noticias trabajo:

- Trobar-se en situació de desocupació

- Aparèixer com a demandant de feina i conservar aquesta situació mentre es cobri l'ajuda de la RAI

- Demostrar que roman a Cerca Activa d'Ocupació, a més de subscriure el compromís d'activitat

- No depassar certs límits pel que fa a les rendes. Els ingressos mensuals no han de superar el 75% del Salari Mínim Interprofessional, cosa que suposaria 810 euros

- Es podrà percebre aquest ajut un màxim de tres vegades

- És essencial que transcorri almenys un any des que es va cobrar la darrera vegada

Muntatge d´oficina del SEPE amb mà amb bitllets
La Renda d'Inserció Activa es pot sol·licitar un màxim de tres cops | Europa Press, Getty Images

A quant puja aquesta ajuda

L'import de la Renda Activa d'Inserció ascendeix al 80% de l'Indicador Públic de Rendes d'Efectes Múltiples (IPREM). Per tant, arribarà fins a 480 euros mensuals.

Els diferents grups de desocupats hi tindran accés durant un període màxim d'onze mesos consecutius. A més, hi ha la possibilitat de demanar-ho fins en tres ocasions. Per tant, a cada tanda d'onze mesos ingressarà 5.280 euros.

La persona víctima de violència domèstica que percebi la RAI cobrarà fins a 15.840 euros. Recorda que cal que hi hagi un període de carència d'un any entre que finalitza l'ajuda i es torna a demanar de nou.

D'aquesta manera s'aconsegueix que cap aturat de llarga durada no es quedi sense ingressos. A determinades edats i en certes circumstàncies personals, el retorn a la vida laboral es dificulta en excés.