Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Imagen de una ambulancia china y un especialista con traje y mascarilla

Dos metges xinesos surten del coma del coronavirus i es desperten negres

La comunitat mèdica s'espera que el seu color de pell torni a la normalitat un cop acabin el tractament

La incertesa que provoca el coronavirus no té antecedents | Catalunya Diari

La Covid-19 està deixant al seu pas una infinitat d'incògnites gens fàcils d'entendre. Dos doctors xinesos, greument infectats per la Covid-19 s'han despertat del coma pràcticament negres.

Els protagonistes han estat els doctors Yi Fan i Hu Weifeng, tots dos de 42 anys. Tots dos eren companys de doctor Li Wenliang, el primer a fer pública la gravetat de la malaltia  i que va morir pocs dies després de realitzar les seves polèmiques declaracions.

A primera línia de batalla, Fan i Weifeng van donar positiu en Covid-19 el passat 18 de gener. El primer està connectat des de fa 39 dies a un  suport vital, mentre que el segon fa 99 dies que està ingressat i la seva salut és preocupant.

A què es deu el canvi de color de pell?

L'explicació que molts altres metges han donat al canvi sobtat i notable del seu to de pell són els efectes secundaris  que es produeixen per la interacció del fetge  amb alguns fàrmacs. Els doctors que els estan atenent esperen que el seu color de pell torni a la normalitat 1 vegada el fetge comença a funcionar.

D'altra banda, Gianni Sava, professor de Farmacologia  a la Universitat de Trieste i expert en la Societat Italiana de Farmacologia indica en la seva hipòtesi que «l'únic que pot provocar una hiperpigmentació de la pell és la cloroquina».

«Quan vaig a alguna emergència i barrejo alguns fàrmacs, es poden generar alguns esdeveniments adversos que poden provocar danys al fetge: es pot parlar d'icterícia hepàtica. La pell canvia i grogueja, tornant-se més fosca, però no tan negra com es veu en la foto. Sense saber què s'ha fet amb aquests metges, és impossible donar una explicació més clara, ser més concret».

Segons Gianluca Trifirò, professor a la Universitat de Messina, el fetge és l'òrgan que més pateix. «A això se li afegeixen altres teràpies de suport o per a la prevenció de la pneumònia, com els antibiòtics i els anticoagulants, i, en els pacients crítics, també corticoides  i tocilizumab. Entre les teràpies recomanades, el risc del canvi de color de pell està consignat en l'ús de la cloroquina.

També s'ha vist aquest efecte després d'usar la ribavirina-interferó alfa. A França, un estudi mèdic ha consignat la hiperpigmentació a la mucosa oral en 16 pacients (21% del total) amb hepatitis C. Finalment, la guia xinesa per al tractament de la malaltia també recomana usar medicina tradicional, de la qual no es poden excloure efectes col·laterals si interacciona amb els antivirals subministrats als pacients malalts de Covid-19», assegura.

En referència a l'explicació del canvi del color de pell en els doctors, Trifirò ho té clar: «S'han pogut utilitzar dosis elevades de cloroquina en pacients molt greus. Junt amb la resta de fàrmacs  i la menor capacitat del cos per metabolitzar i eliminar els medicaments, obtenim un augment de les concentracions a la sang».

«És difícil. Els dos pacients podrien haver desenvolupat ictèria, la manifestació d'un dany hepàtic, que causa la coloració groguenca de la pell per culpa de la bilirubina  però no es tracta d'una hiperpigmentació  com la que veiem en les imatges. La melanina pot augmentar a conseqüència de variacions hormonals, però això no té relació amb el quadre que pateixen els dos pacients».

Sens dubte, el canvi de color de pell en aquests dos metges xinesos ha provocat que els seus companys de professió hagin desenvolupat una sèrie d'hipòtesis que intenti explicar aquest curiós efecte secundari de la Covid-19.