Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Muntatge amb l´interior d´una casa i un cercle amb un lladre vestit amb roba negra i la cara tapada

Els 2 punts de casa teva que més has de vigilar a l'estiu perquè no entrin okupes

Així pots evitar que els okupes entrin a casa teva en el període estival

Quan marxem de vacances, sabem que és un temps de relaxació i de desconnectar de la rutina de tot l'any. Tanmateix, no hem de desconnectar completament de la vida real perquè d'un temps ençà les okupacions estan augmentant al nostre país.

Així que, si vols protegir casa teva, a continuació et donarem una sèrie de recomanacions per evitar que quan tornis de les teves vacances, et trobis amb una sorpresa dins de casa.

I és que molts són els propietaris d'habitatges que aprofiten per anar-se'n de vacances a ple estiu. I els okupes saben molt bé quin moment és el millor per intentar entrar dins dels habitatges .

Alerta de vacances: els okupes aprofiten la teva marxa per entrar a casa

Sens dubte, les cases, especialment les més luxoses, són el punt de mira de tots els okupes. Segons les darreres dades del Sistema Estadístic de Criminalitat del Ministeri de l'Interior, les okupacions continuen creixent any rere any. Per exemple, el mes d'abril del 2023 van tenir lloc 5.266 a tot el país.

Muntatge d´un pany d´una casa i una imatge d´un calendari
Els okupes saben que els propietaris de les cases se'n van de vacances a l'estiu | Getty Images

Entre aquestes dades incloem tant el delicte de violació com el de la usurpació. I en el període estival, cal extremar les precaucions, perquè tots els consells són pocs per evitar que okupin casa nostra.

Sens dubte, hi ha diverses zones crítiques que hem de mirar amb lupa abans de fer la maleta i anar-nos-en de vacances durant un temps. Sobretot, estem parlant de les finestres i les portes del garatge, així com deixen clar els experts de la companyia Habitissimo.

És cert que el gest quotidià a l'hora de marxar de casa durant uns dies a l'estiu és tancar bé la porta, fent diversos girs a la clau. Però hem de saber que les finestres són una part vulnerable de la casa més enllà de les esmentades portes.

Les finestres i les portes del garatge, els punts sensibles i gran objectiu dels okupes

Així doncs, s'aconsella assegurar que estiguin tancades de forma correcta i si es poden col·locar forrellats o sensors que emetin un soroll fort quan se n'obri una, millor que millor.

A més a més, les portes dels garatges són el punt feble de la casa, i sempre és positiu posar un forrellat a la porta d'accés a l'aparcament. També on dona pas a l'interior de l'habitatge.

Lladre intentant obrir la porta
Protegeix bé casa teva per no patir una okupació | Rcphotostock

A més, si vols instal·lar sistemes de videovigilància, estaràs duent a terme un dels millors gestos per evitar que okupin casa teva. Per exemple, pots posar càmeres IP que s'instal·len molt senzillament i pots veure tot el que passa dins de casa teva des de qualsevol mòbil, tauleta o ordinador.

Alhora, cal remarcar que si els okupes detecten que hi ha càmeres a l'habitatge, segurament marxin lluny i optin per intentar l'okupació d'una altra casa. Òbviament, s'aconsella que no deixis cap objecte de valor a la vista perquè els okupes, si acaben entrant a casa teva, se'ls poden emportar.

Tot i això, un altre truc que sol funcionar és el d'aparentar que no estem de vacances i que seguim dins de casa per la qual cosa no deixis les persianes totalment baixades. Les has de deixar una mica pujades i fins i tot programa alguna llum de la casa perquè s'encengui a certa hora.

Així mateix, és aconsellable revisar els panys i no recollir cap mena de mobiliari que es pugui veure des de fora. I és clar, sempre deixa les claus de casa a algú de la teva confiança perquè pugui obrir les persianes o ventilar de tant en tant o agafar el correu postal.