Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Una mujer con mascarilla, con síntomas de covid-19.

Els dos virus que arriben després del coronavirus

L'aparició de la Covid-19 va deixar en l'oblit altres gèrmens que amb l'arribada de la tardor estan començant a generar brots

La pandèmia de la Covid-19 ha promogut un canvi notable en l'epidemiologia del Virus Respiratori Sincitial (VRS). Aquest és el patogen més temut pels pares, especialment de nens menors d'un any. Els experts han alertat de l'aparició de brots fora de la temporada habitual, un fet que preocupa la comunitat sanitària, ja que aquest virus és la causa d'hospitalització més freqüent en els nadons que no arriben a l'any a l'Estat espanyol.

La bronquiolitis està en el punt de mira aquesta temporada

Segons un estudi exhaustiu de la Fundació Institut per a la Millora de l'Assistència Sanitària (IMAS), el virus respiratori sincitial té la culpa de més de la meitat de les bronquiolitis. D'entre un total d'1,4 milions d'altes hospitalàries de menors de dos anys, la bronquiolitis representava el 9,2%, i la meitat d'aquests casos corresponien al VRS, segons el mateix estudi.

En aquest sentit, la Societat Espanyola de Neonatologia (Seneo) ha alertat de l'aparició de brots importants fora de la temporada habitual, que es dóna entre octubre i març. Aquests mesos són temuts pels pediatres i els neonatòlegs, ja que els centres de salut i les urgències pediàtriques se solen saturar amb aquest tipus de casos.

Als Estats Units, el canvi d'estacionalitat també preocupa. Els Centres per al Control i Prevenció de Malalties (CDC) estan ja advertint de brots importants d'infeccions per VRS, que s'arrosseguen des de finals del mes d'agost.

Amb la tornada a l'escola, el risc augmenta també aquest mes de setembre. Tot plegat, sumat a l'escassa circulació del virus durant la passada tardor i hivern, fa que els lactants i menors d'un any siguin especialment vulnerables. Per això, els experts recomanen que s'extremin les mesures preventives higienicosanitàries i la lactància materna i que s'eviti dur els infants menors d'un any a les llars d'infants. També és recomanable administrar el tractament profilàctic amb anticòs monoclonal Palivizumab.

Segons la Societat Espanyola de Neonatologia, «amb això[aquestes mesures] aconseguim reduir fins a un 65% les hospitalitzacions en prematurs i fins a un 55% en prematurs amb displàsia broncopulmonar». L'anticòs monoclonal s'administra un cop cada mes per via intramuscular durant els mesos d'epidèmia de virus, normalment entre el 15 i 30 d'octubre.

La grip preocupa després d'un any sense brots importants

La grip  és un altre dels virus que té en alerta els experts. Podria circular lliurement aquest any, per la qual cosa es planteja «extremar les mesures de prevenció en la grip amb la vacunació dels grups de risc i, millor encara, amb la de major quantitat de població possible». Després de més d'un any sense exposició a aquest virus per la protecció contra la Covid-19, l'escassa immunitat ha obligat l'Organització Mundial de la Salut (OMS) i Els ministeris de sanitat europeus a extremar les precaucions.

A més, l'OMS ha demanat a un grup assessor d'especialistes que analitzi la composició de les vacunes contra el virus de la grip i les dades de vigilància de virus, amb l'objectiu d'emetre recomanacions per a les agències reguladores i les companyies farmacèutiques. En un comunicat, l'organització internacional ha assenyalat que cal reemplaçar periòdicament «els virus continguts en les vacunes contra la grip perquè les vacunes siguin efectives».

Aquests canvis es deuen a «la naturalesa en constant evolució dels virus de la grip, inclosos els que circulen i infecten als éssers humans». Més de 140 centres nacionals per a la grip, ubicats a 114 països, estan vigilant la grip aquest any. Després, s'enviaran els resultats als sis centres de referència i Recerca que col·laboren amb l'OMS