Fotomuntatge d'Abdellah, l'autor de l'atac terrorista a Torre Pacheco, i un cotxe de la Policia Nacional

Revelen el risc de nous atemptats gihadistes a Espanya després del de Múrcia

Espanya continua sent el focus del gihadisme global i els atacs es duen a terme per llops solitaris

L'Audiència Nacional investiga l'atropellament múltiple de Torre Pacheco (Múrcia) divendres passat com un atemptat terrorista. La policia té indicis que l'autor de l'accident, un marroquí de 30 anys, era un llop solitari. Abdellah va deixar tres notes escrites i el van veure resant abans de clavar-se un ganivet al cor.

Abdellah va cometre l'atac amb un cotxe que li havia deixat un amic per anar al metge. Moments després, va iniciar una carrera suïcida contra el mur d'una casa. Pel camí, es va emportar diverses persones que estaven assegudes a la terrassa d'un bar.

El resultat van ser dues persones mortes i quatre de ferides. Un dels morts era un veneçolà de 46 anys, que estava fent un beure a la terrassa; l'altre el conductor, Abdellah, que va ser trobat sense vida amb una ferida d'arma blanca. Primer, van pensar que podria estar fugint d'algú.


Tanmateix, dins el seu cotxe hi van trobar tres cartes en què assegurava haver actuat contra els «infidels». A més, diversos testimonis el van veure fent senyals religioses amb les mans abans de clavar-se el ganivet. La policia no ha trobat antecedents i ara intenten entendre com es va produir la seva radicalització.

Primer atemptat a Espanya des del 2017

La unitat de la policia especialitzada en gihadisme té clar que es tracta d'un atemptat terrorista. És el primer a Espanya des de l'any 2017, quan va tenir lloc la mortal cadena d'atacs a Catalunya. En aquella ocasió, també hi va haver un atropellament massiu a les Rambles de Barcelona, amb 15 morts en total.

Abdellah, el llop solitari de Torre Pacheco, va néixer al Marroc el 1994 i va venir a Espanya de manera irregular. Primer va estar en un centre d'acollida a València i després se'n va anar a viure pel seu compte en un pis compartit. Feia uns anys que havia arribat a Múrcia, on mai va aconseguir tenir una feina estable.

Per la seva banda, Younes Abouyaaqoub, el terrorista de les Rambles, va néixer el 1995 al Marroc i es va traslladar a Ripoll (Catalunya) quan era petit. Allí, va anar a l'institut i va començar una radicalització ràpida sota la influència de l'imam de la localitat. Segons els seus veïns, era un noi tímid i callat; tenia 22 anys quan va cometre l'acte.

Els especialistes en terrorisme gihadista fa temps van advertir el canvi de paradigma. Si en l'apogeu de Daesh els islamistes buscaven atemptats espectaculars i en gran, ara, aquests són perpetrats per llops solitaris. No necessiten grans infraestructures, sinó només joves fanatitzats.

Apel·lació als llops solitaris

L'any 2021, els cossos i forces de seguretat de l'Estat han detingut 27 presumptes islamistes a 16 operacions a tot el país. Els principals focus són Catalunya, Andalusia i Múrcia. La majoria estan acusats de pertinença a bandes terroristes, finançament, adoctrinament i enaltiment.

Segons el Centre d'Intel·ligència contra el Terrorisme (CITCO), l'amenaça continua present i el gihadisme encara és viu. La desaparició del califat universal amb la derrota de l'Estat islàmic va suposar un cop dur per la logística dels atacs. Però la seva activitat ha seguit latent d'altres maneres.

Espanya sempre ha estat un dels focus del gihadisme i ara no és una excepció. Després dels atemptats de Catalunya, l'Estat Islàmic va amenaçar amb nous atacs al territori espanyol. Però la derrota de Daesh a Síria va suposar un canvi d'estratègia, que a partir de llavors es va recolzar en els anomenats llops solitaris.

«Qualsevol musulmà amb capacitat de vessar una sola gota de sang dels croats, ja sigui amb un artefacte, una bala, un ganivet, un cotxe i, fins i tot, un puny». Així ho va expressar el portaveu, Mohamed A l'Adnani.

Espanya, el focus

Com que Espanya és la terra d'Al-Andalus, musulmana, organitzacions com Estat Islàmic i Al Qaeda somien en reconquistar-la. La seva estratègia consisteix a estendre el fanatisme religiós a les presons.

La policia espanyola manté el nivell 4 d'alerta terrorista, que implica el risc d'atemptat imminent. Les operacions recents se centren en l'àmbit penitenciari, per impedir que els missatges islamistes arribin als reclusos. L'altre focus són els retornats des del camp de batalla a Síria i l'Iraq.

L'arribada dels retornats s'ha vist frenada per les restriccions de mobilitat de la pandèmia. Però els que més preocupen són aquells que no van poder anar a Síria o l'Iraq perquè van ser detinguts abans. Aquests i els presos radicalitzats són carn de canó per a les organitzacions islamistes actives.

De fet, qualsevol persona està subjecta a les possibles influències del missatge gihadista. Els familiars d'Abdellah asseguren que no havien vist res estrany en ell últimament. Així solen ser els llops solitaris, persones discretes i silencioses alimentades només pel desig de venjança.