Un home, vacunat a Barcelona el 24/03/2021.

Els efectes secundaris que provoca la tercera dosi de la vacuna

Les farmacèutiques han alertat dels símptomes

Fa pocs dies, Espanya va començar a posar la tercera dosi de la vacuna. Al principi, l'objectiu del Ministeri de Sanitat era administrar-la només a col·lectius de gran risc. Finalment, la setmana passada també incloïa els ancians de residències.

L'opció d'aplicar-la a més població encara està sobre la taula, sobretot perquè moltes de les dosis guardades tenen data de caducitat. A més, no seria el primer país a fer-ho, ja que Israel i els Estats units ja l'estan posant a tota la població de més de 65 anys. 

Després de començar a aplicar la tercera dosi, doncs, les farmacèutiques han volgut advertir sobre els símptomes que pot causar. La primera o la segona dosi ha reaccionat de manera molt diferent segons la persona i el tipus de vacuna que ha rebut.

Així, les farmacèutiques han presentat un estudi on proporcionen els detalls dels efectes secundaris que pot provocar aquesta dosi de reforç. Pfizer ha publicat un informe davant l'Administració de Fàrmacs i Aliments dels Estats Units (FDA). 

Els efectes secundaris que apareixen amb la tercera dosi

La farmacèutica americana ha publicat un estudi sobre els efectes secundaris de la tercera dosi, de la mateixa manera que ho va fer amb l'aplicació de la primera i la segona. Així, l'informe de Pfizer sembla força positiu. 

Després de l'anàlisi, l'estudi conclou que els efectes secundaris seran similars als de la segona dosi. Les últimes dades que proporcionen assenyalen que serien més intensos entre la població jove.

Pfizer ha realitzat ja una investigació de fase 3 entre 300 persones d'entre 18 i 55 anys que van rebre una tercera dosi de la seva vacuna. Els resultats demostren els efectes secundaris que provoca la dosi de reforç.

Els efectes més comuns entre aquestes persones va ser la fatiga, en un 63,7%. Després de rebre la dosi de reforç, el 48,4% també va tenir mal de cap i el 39,1% va sentir dolor muscular en algun moment.

Es tracta de xifres similars a les d'un estudi realitzat a 2.682 persones després de la segona dosi. D'aquestes, el 61,5% va tenir fatiga, el 54% va patir mal de cap i el 39,3% va comunicar dolors musculars. A més, sembla confirmar que la majoria de reaccions van ser de caràcter més aviat moderat o lleu, i molt poques greus.

L'estudi també ha volgut comprovar si ha aparegut algun efecte secundari que no tinguessin previst inicialment. De les 306 persones estudiades, almenys 44 van tenir una reacció inesperada. La més comuna va ser la inflamació dels ganglis limfàtics, que van tenir 16 persones.

Els efectes secundaris que no apareixerien amb la tercera dosi

Però l'estudi també va servir per poder descartar alguns altres símptomes després de la vacuna. No es van detectar casos d'anafilaxi, hipersensibilitat, paràlisi de Bell, apendicitis, miocarditis o pericarditis. Tampoc cap efecte advers que no donés amb les altres dosis.

Al seu torn, l'estudi va indicar que el 29,1% dels participants va tenir calfreds i el 25,3% va sentir dolor a les articulacions. Curiosament, les persones que van tenir febre s'ha reduït gairebé a la meitat. Un 8,7% dels que van rebre la tercera dosi van reportar febrícula, mentre que en la segona dosi va ser un 16,4%.