Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge de l'erupció del volcà Cumbre Vieja de La Palma

Juan Vicente, veí de La Palma: «Vaig sortir i queien grans pedres a casa»

El volcà de La Palma, en erupció des de diumenge, ha provocat l'evacuació de gairebé 6.000 persones

El volcà que va entrar en erupció a La Palma diumenge passat segueix actiu i preocupa gran part de la població de la zona. Les diverses cues de lava amenacen els pobles més propers i molts veïns estan sent evacuats.

El Cumbre Vieja va entrar en erupció el diumenge a les 15:12 hores a Montaña Rajada, al municipi de El Paso. Primer de tot, es va produir un petit terratrèmol i, després, una gran explosió amb una enorme columna de fum que va expulsar molts piroclasts.

Avui, el volcà té set boques actives per les quals deixar anar la lava i pedres incandescents.

Les evacuacions afecten ja unes 5.500 persones i, per sort, no cal lamentar víctimes mortals. No obstant això, sí que hi ha molts danys materials. Les cues de lava han engolit més de 100 habitatges, camps de conreu, set carreteres i una escola.

L'emergència afecta els municipis de Tazacorte, El Paso, Fuencaliente, Mazo i Los Llanos de Aridane.

El testimoni dels veïns desallotjats de la Palma

Els veïns de la zona han hagut d'abandonar casa seva de manera precipitada després de l'erupció del volcà. Els ciutadans estan atemorits, tristos i desesperats. Uns sentiments que descriuen el moment viscut pels habitants d'aquesta zona sud de La Palma.

«Quina pena, tota la vida treballant per això. Increïble. Marxem d'aquí», diu un dels veïns mentre veu com la lava engoleix casa seva.

Una veïna de Los Llanos de Aridane relata com va haver de sortir corrent de casa el diumenge. La lava va començar a amenaçar casa seva i va haver de refugiar-se a la d'uns amics. «Ningú està preparat per això», assegura Melisa.

Juan Vicente, un altre veí de la mateixa localitat, viu a 500 metres del volcà.

Casa seva no ha estat afectada per la lava. «Jo me'n vaig assabentar per la televisió Canària. Quan vaig sortir per la finestra, vaig veure com queien pedrots sobre el meu terrat», afirma.

«És cosa bonica de veure. Però també és una catàstrofe, ja que molta gent està perdent tot el que té», es lamentava Francisco Machí, un veí de Los Llanos.

Marta, una veïna de Las Manchas, explica que el volcà va explotar prop de casa seva, a un o dos quilòmetres. Ella va haver de sortir corrent amb els seus pares, la parella i el germà cap al camp de futbol de El Paso.

Una altra veïna evacuada relata com feia dies que sentia tremolors i «sentia un soroll com de trons». Ara està molt trista perquè no sap què passarà amb casa seva. A més, no va tenir temps d'agafar res.

La setmana passada, s'havien registrat fins a 6.600 petits sismes en tota la zona. Per això, van elaborar un pla d'evacuació davant l'amenaça de l'erupció del volcà Cumbre Vieja.

Després de dos dies tranquils a l'illa canària de La Palma, l'activitat sísmica es va reactivar el diumenge amb diversos terratrèmols. El més gran va ser de 3,8 graus, fet que va evidenciar que la crisi volcànica era imminent.

La lava arribarà al mar

El riu de lava del volcà de La Palma avança, lentament, cap al mar. De moment, no se sap quant de temps durarà el fenomen i s'espera que la lava arribi al mar en les pròximes hores. Quan entri en contacte amb l'aigua, l'avanç del magma es frenarà, es refredarà i quedarà sedimentat.

Tanmateix, els experts alerten que quan la lava arribi al mar, provocarà una reacció química molt perillosa. La raó és el contacte amb l'aigua salada, que produeix gasos tòxics. Amb tot, les autoritats ja han preparat un equip per dissuadir la població i que no s'apropin a la zona.