Imatge dels prestatges d'un supermercat pràcticament buits per la vaga de transportistes a Espanya.

Dràstica decisió del govern espanyol amb els supermercats per a evitar el desproveïment

La mesura és excepcional i temporal

La Guerra a Ucraïna ha provocat diverses conseqüències a casa nostra. Els grans protagonistes han estat les energies, els carburants i alguns dels productes alimentàries que consumim en el nostre dia a dia.

Les vagues causades per l'augment indiscriminat dels preus en alguns productes de primera necessitat o les restriccions en certs aliments en els supermercats per evitar un possible desproveïment, també han tingut un paper important. 

Amb tot, el govern espanyol ha pres una mesura, temporal. El BOE d'avui, recull un decret llei que entrarà en vigor demà, 31 de març.

Què recull aquest decret llei?

Doncs les mesures principals, i també les més sucoses, aprovades pel Butlletí Oficial de l'Estat són, entre moltes altres:

  1. L'aprovació del descompte de 20 cèntims el litre de combustible.
  2. Augmenta la prestació de l'Ingrés Mínim o Vital, per tal de prevenir el risc de pobresa i exclusió social de les persones que viuen soles o estan integrades en una unitat de convivència, i no tenen recursos econòmics bàsics per abastir les seves necessitats bàsiques.
  3. Es permet als supermercats limitar la quantitat de productes als clients.

Aquesta última, per tal de pal·liar les conseqüències del conflicte bèl·lic i evitar l'esgotament d'alguns productes als establiments d'alimentació.

«Aquestes mesures hauran d'estar justificades i s'adoptaran de manera proporcionada quan sigui necessari per evitar el desproveïment i garantir l'accés de tots els consumidors en condicions equitatives», estableix el reial decret.

La mesura és excepcional i temporal

La que més crida l'atenció és la relacionada amb les restriccions de venda de certs productes, encara que són de caràcter excepcional i temporal.

Així, el govern deixa entreveure que no veu un final imminent ni a curt termini davant la invasió russa a Ucraïna.

L'oli de gira-sol va ser el primer a limitar-se

Fa unes setmanes, Facua lamentava que el govern espanyol donés suport a la limitació d'unitats d'oli de gira-sol als supermercats «mentre inflen els preus», a causa de les tensions que ha generat la guerra d'Ucraïna. 

En un comunicat, l'associació va criticar que el ministre de Consum, Alberto Garzón i la titular d'Indústria, Reyes Maroto, «hagin sortit en defensa dels especuladors en lloc de protegir els consumidors».

Després de les denúncies presentades contra una desena de supermercats per vulnerar la llei de comerç. 

Facua també va avisar que els establiments podien estar contribuint a «fomentar l'acaparament innecessari de productes per part dels consumidors i que simultàniament estiguin aprofitant la conjuntura per incrementar preus».