Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Una noia d'esquena traient-se la mascareta

Nova data per al final de la mascareta a Espanya

Revelen la data en què podrem dir adeu a les mascaretes a interiors

La retirada total de les mascaretes en interiors sembla que haurà d'esperar. Això és el que reflecteixen les paraules de la titular de Sanitat del Govern, Carolina Darias.

La ministra canària ha estat cauta i ha demanat anar «pas a pas» en la gestió de la pandèmia de la covid i la relaxació de les mesures restrictives. Unes paraules que arriben després que el nostre país hagi entrat en una nova fase. Així, les quarantenes i les proves diagnòstiques ja no són necessàries per als casos lleus de coronavirus.
 

Diverses persones fent un viatge amb metro amb les mascaretes posades.
Encara haurem d'esperar per deixar de fer servir les mascaretes a interiors | Pixabay

L'eliminació de l'ús de les mascaretes, que encara són obligatòries en interiors, es fixarà «quan les persones expertes que ens assessoren també ho proposin. Anirem pas a pas, prenent mesures des de la prudència, des de la progressivitat i des de la gradualitat», ha asseverat Carolina Darias a Brussel·les.

Una probable data de l'eliminació de les mascaretes podria ser pròxima al 6 d'abril. Aquest dia se celebrarà a Toledo la reunió del Consell Interterritorial de Salut. Segons el president de Castella-la Manxa, Emiliano García-Page, aquest dia s'abordarà aquest assumpte sobre la retirada de les mascaretes.

Sanitat, cauta a l'hora d'eliminar l'obligatorietat de les màscares

Darias ha pronunciat aquestes paraules a la seva arribada a una reunió de ministres del ram de la Unió Europea (UE). La titular de Sanitat no ha volgut avançar cap mena de calendari davant la pregunta de quan considera el Govern que podria aixecar l'obligatorietat de l'ús de mascaretes.

Una retirada que ja han executat altres països europeus com Bèlgica, on ja només és obligatòria en centres sanitaris i en el transport públic.

D'altra banda, el Govern permet des d'ahir que les persones amb un contagi lleu portin una vida normal, Així, no hauran de fer-se test ni aïllar-se. Malgrat tot, la ministra canària ha recalcat que aquells que «presentin símptomes» han de continuar «portant la mascareta».

A més, Darias va cridar la població espanyola a continuar fent la seva vida amb una certa «prudència». La ministra ha deixat clar, fins i tot estant en una nova fase, «continuarem monitorant. És veritat que d'una manera diferent i especialment amb el focus en els vulnerables».
 

Darias, satisfeta amb la gestió de la pandèmia

La ministra ha estat categòrica sobre la «resposta estratègica» amb la qual Espanya ha gestionat la pandèmia. Així, ha elogiat «l'altíssima taxa de vacunació que ha possibilitat una gran immunitat» al país. També ha afavorit que l'impacte de la sisena onada sigui menor que en altres països europeus.

Carolina Darias en una roda de premsa
El Ministeri de Sanitat és prudent a l'hora de retirar les mascaretes a interiors | GTRES

Darias ha recordat que Espanya va entrar més tard en la sisena onada i que està «sortint abans que altres» països europeus. I ho ha aconseguit gràcies a la campanya de vacunació, un fet que ha provocat que els contagis hagin estat «més lleus o asimptomàtics».

El Congrés rebutja retirar ja les mascaretes a interiors

D'altra banda, aquest dimarts, el Congrés dels Diputats ha rebutjat una proposició no de llei, presentada per Vox.

En aquesta es demanava que el Govern adoptés, «de manera immediata», les mesures que siguin necessàries per a eliminar l'obligatorietat de l'ús de les màscares. El sol·licitaven per a llocs interiors i exteriors per a tots els grups d'edat.
 

Una noia amb una mascareta a l'aire lliure
Els espanyols fa quasi dos anys que fan servir mascaretes contra la covid | Pixabay

La proposta ha estat rebutjada amb sis vots a favor, dinou en contra i nou abstencions. El que es volia era que només continuï vigent l'ús de la mascareta, i durant el temps imprescindible, en interiors dels centres sanitaris i sociosanitaris.

«El Govern, en aquest moment, únicament hauria d'emetre recomanacions i no imposar més obligacions ni, per descomptat, més restriccions a les llibertats individuals i col·lectives, que ni l'evolució de la pandèmia en aquesta última onada, ni l'experiència adquirida en el tractament i prevenció de la infecció, avalen», ha sentenciat el diputat de Vox, Juan Luis Steegmann.