YOUTUBE:

🎥Els millors vídeos i directes al canal de Youtube de CatalunyaDiari. ➡Segueix-nos GRATIS punxant aquí. T'ESPEREM!

Tot el que pots exigir si el teu vol pateix una incidència

L'Agència Catalana del Consum ofereix informació als viatgers per tal d'evitar la vulneració dels nostres drets

Avió sobrevolant Londres
Moltes vegades els usuaris no sabem quins drets tenim en cas d'incidència | Catalunya Diari

L’arribada del bon temps per moltíssimes persones és sinònim de vacances, i moltes vegades aquestes vacances s’acaben gaudint a un lloc llunyà de casa. Així, per arribar a la nostra destinació, la gran majoria de gent prefereix agafar un avió. Moltes vegades agafar un avió pot suposar retards, cancel·lacions del vol en qüestió, overbooking o problemes amb l’equipatge. La Generalitat de Catalunya recorda que els viatgers d’avió tenen uns drets davant d’aquestes incidències que moltes vegades desconeixen.

Així, tant a la web de l’Agència Catalana del Consum com als seus perfils a les xarxes socials podem trobar informació relacionada amb els drets que tenen els usuaris dels aeroports, per si passa algun d’aquests problemes.

Cancel·lació

Si el vol que anàvem a agafar per viatjar fins al nostre destí es cancel·la, tenim dues opcions: o bé demanem la devolució de l’import del bitllet d’avió a la companyia contractada, o bé podem acceptar un transport alternatiu fins al destí, que la companyia de vols ha d’oferir a l’usuari.

També han d’oferir begudes, menjar i inclús sistemes per poder-nos comunicar gratuïtament. Això en cas d’acceptar un mitjà de transport alternatiu. A més, si el transport que acceptem inicia la ruta de sortida l'endemà en què ens cancel·len el vol, hauran d’oferir allotjament i desplaçaments inclosos.

Si decidim que ens retornin els diners, no estan obligats a fer-ho. Però sí una compensació econòmica en ambdós casos. Aquesta compensació va des dels 250 als 600 euros, depenent de la distància del recorregut del vol.

Retards

Vaga Prat
Si el retard no és culpa del temps, tenim dret a ser atesos per la companyia contractada | Catalunya Diari

 

Si el que ha passat és que el vol ha patit un retard, recomanen que es demani informació a la companyia o, si es tracta d’un paquet d’estiu, a l’empresa que l’ha venut. Si el retard supera les 2 hores, els usuaris tindran dret a un sistema de comunicació gratuït, menjar i beure. A més, si el vol finalment surt l'endemà, la companyia responsable haurà de fer-se càrrec de les despeses que suposen l’allotjament i els desplaçaments.

Si el retard no es té a la sortida, sinó a l’arribada, i en cas que aquest superi les 3 hores, els usuaris tenen dret a una compensació econòmica d’entre 250 i 600 euros. Si el vol pateix un retard de 5 hores, es pot recuperar l’import total del bitllet. Aquestes mesures s’apliquen si les circumstàncies del retard no han estat inevitables com, per exemple, per culpa del mal temps.

Overbooking (Sobrereserva)

Si hi ha excés de passatgers, i la companyia no troba voluntaris que renunciïn al vol, pot acabant denegant l’embarcament. Arribat aquest cas, l’usuari tindrà dues opcions: o bé un transport alternatiu fins al destí, o bé la devolució de l’import del vol.

En aquests casos, han d’oferir als afectats begudes, menjar, capacitat de comunicació, allotjament —si és necessari— i els desplaçaments. Es té dret a una compensació econòmica que va des dels 250 als 600 euros. Però, si s’accepta el transport alternatiu, aquesta quantitat es pot veure reduïda a la meitat.

Problemes amb l’equipatge

Si el nostre equipatge pateix danys durant el vol, hi ha retards en el moment que ens tornin l’equipatge, es perd o acaba sent destruït, haurem d’omplir un Informe d’Irregularitat d’Equipatge (PIR) abans de sortir de l’aeroport. Això ho haurem de fer al taulell de la companyia amb la qual hem volat.

Si l’equipatge que s’ha fet malbé és el que tenim a la cabina, el no facturat, només rebrem resposta quan la culpa d’aquest dany siguin plenament de la companyia. Moltes vegades no es porten a terme aquests pagaments, i per assegurar-nos que així sigui s’aconsella que es faci una declaració de valor en el moment en el qual realitzem la facturació o que tinguem una assegurança que ens cobreixi en aquests casos.

També pots llegir...


Comentaris

envia el comentari