Pla detall d'un passaport sanitari

El 'Passaport Covid', en dubte: El Regne Unit estudia eliminar-lo

Des que Boris Johnson va proposar el mes d'abril utilitzar el certificat en grans esdeveniments i viatges internacionals, la mesura ha generat polèmica per les seves implicacions ètiques

Aquesta setmana l'Estat espanyol ha començat a emetre el Certificat Covid Digital en període de proves. S’avança així a la posada en marxa oficial que la Unió Europea (UE) executarà l’1 de juliol.

En paral·lel, el mateix dilluns, el País Valencià, Navarra, l’Aragó, Extremadura i Andalusia van seguir els passos del Ministeri de Salut. A Catalunya, el Departament de Salut ha posat en marxa aquest dimarts el procés per a obtenir el document. 

A escala europea, l’acord per obrir les fronteres és tàcit i els països es preparen per a donar vigor al ‘Passaport Covid’. Però mentrestant, al Regne Unit, un dels països que exporta més turistes al Mediterrani, el govern encara dubta respecte de l’aplicació de la mesura. 

El Regne Unit dubta respecte de l’aplicació del ‘Passaport Covid’

De fet, la proposta governamental per utilitzar el ‘Passaport Covid’ ha creat rebombori els darrers mesos. A principis d’abril, Boris Johnson insistia en la utilitat del document per al progrés de l’economia. 

Tal com informava The Daily Telegraph, es pretenia fer proves pilot amb el certificat en grans esdeveniments esportius i musicals, en paral·lel a l’aixecament progressiu de les restriccions.

Però l’oposició va ser manifesta. Un grup de setanta legisladors van mostrar públicament el desacord amb la mesura, que consideraven «divisòria i discriminatòria». Al temps, la desafecció s’estenia al mateix Partit Conservador.

En qualsevol cas, Johnson instava el líder de la Cambra dels Lords, Michael Gove, a revisar les implicacions que tindria l’aplicació del certificat. L’interès era significatiu i més complex respecte de les qüestions ètiques, i s’esperaven respostes prestes.

Aquesta darrera setmana el govern s’ha pronunciat, però amb la mateixa indecisió que fa dos mesos. Ara el govern es planteja abandonar el ‘Passaport Covid’ com a requeriment legal per a grans esdeveniments.

La possible aplicació legal del Certificat ha tingut una rebuda negativa

Els motius són clars: l’oposició política i civil a la mesura, inclosa la de membres del mateix partit al cap del govern. Més enllà d’això, però, les autoritats dubten que es pugui canviar la llei per ordenar l’ús legal del certificat dins les fronteres de la Gran Bretanya.

Tant és així que fonts del govern britànic han informat Reuters que el procés de revisió encara és vigent. No hi ha cap decisió presa. Caldrà prestar atenció a les novetats, sobretot pel que fa a l’aplicació del certificat en viatges internacionals.