Pla general d'un cartell informatiu de la Covid-19 i d'un passatger arrossegant una maleta a la T1 de l'Aeroport del Prat pràcticament buit

El 'Passaport Covid' ja es pot demanar a Catalunya a través del web de Salut

El document, que ha engegat en fase de proves, acredita estar vacunat, haver superat la malaltia o tenir un test negatiu

El 'Passaport Covid' ja es pot demanar a Catalunya. El Departament de Salut ha posat en marxa aquest dimarts a la tarda el Certificat Covid Digital de la Unió Europea, que facilitarà els desplaçaments pels països de la UE. Aquells interessats en obtenir el document, que s'ha posat en marxa en fase de proves, se'l poden descarregar a través del portal La Meva Salut. En els pròxims dies també estarà disponible en app i altres formats.

El Certificat Digital de la UE acredita tres possibles situacions individuals: certificat de vacunació contra la Covid-19, certificat de recuperació de la Covid-19 i certificat de prova diagnòstica Covid-19 negativa. Salut ha explicat que ara com ara, el 'Passaport Covid' que s'emet a Catalunya només inclou les dues primeres situacions, ja que la tercera no s'activarà fins als pròxims dies.

Amb aquesta eina, els països de la Unió Europea esperen reactivar el turisme durant la temporada d'estiu. En aquest sentit, però, cal recordar que els estats membres mantindran la seva sobirania i podran imposar restriccions addicionals als viatgers.

El 'Passaport Covid' serà obligatori a partir de l'1 de juliol

En un comunicat de premsa, el Departament de Salut ha explicat que ha efectuat tots els treballs tècnics, logístics i operatius per tal d'emetre aquest certificat abans fins i tot de la seva obligatorietat a tots els països de la Unió Europea, el dia 1 de juliol. En aquest sentit, les reunions entre responsables tècnics del Departament de Salut amb el Ministeri de Sanitat són constants per conèixer les novetats i les especificitats del projecte.

Salut ha explicat que el desplegament d’aquesta eina es troba en aquests moments en fase de proves i progressivament s’hi aniran afegint altres funcionalitats. Malgrat que el llançament del Certificat Covid Digital ja permet fer-lo servir de forma immediata, cal tenir en compte que està pendent l’aprovació del seu reglament al Diari Oficial de la Unió Europea (DOUE). Així mateix, encara cal saber com serà la seva aplicació per part dels estats membres.