Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
El president Pedro Sánchez amb mascareta i un micròfon davant, mirant al costat dret

Les dues noves restriccions que està estudiant Sánchez per frenar la tercera onada

La pressió assistencial als hospitals segueix en una situació alarmant

El president Pedro Sánchez amb mascareta i un micròfon davant, mirant al costat dret
Pedro Sánchez estudiarà les propostes d'Alberto Núñez Feijóo  | cedida

El president de la Xunta de Galícia, Alberto Núñez Feijóo, ha assegurat que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, li ha promès que estudiarà una mesura de mesures extra que li ha plantejat per intentar acabar amb el creixement de contagis de coronavirus.

Algunes de les propostes de Feijóo són les següents: que les comunitats autònomes puguin fixar per elles mateixes l'horari del toc de queda, establir l'ús de mascaretes FFP2 en alguns llocs de manera obligatòria, un calendari específic de vacunació i que les vacunes s'administrin segons el percentatge de població de cada grup poblacional que vagin accedint a elles. A la vegada, en la reunió d'aquest divendres s'ha posat sobre la taula que existeixin més ofertes de treball públic al sector sanitari.

Feijóo ha incidit en les mesures que havia sol·licitat en els dies previs a la trobada amb Pedro Sánchez, reivindicant els passos que s'han de fer per derrotar la tercera onada de la Covid, sobretot amb les noves variants, més contagioses que l'original i «bastant contundent» en certs casos.

Avançar el toc de queda, una prioritat per a Núñez Feijóo

El president de la Xunta ha tornat a insistir en la necessitat de poder tenir les eines concretes per avançar el toc de queda sense haver d'esperar que ho estableixi el govern espanyol.

Si bé les botigues de productes no essencials a Galícia tanquen actualment a les 18.00 hores, «un ciutadà pot fer el que consideri oportú fins a les 22.00 hores en l'àmbit de la seva llibertat individual i del seu municipi, i pensem que per ajudar en el cas d'estar davant extrems d'incidència, el toc de queda pot modular les interaccions socials a les comunitats», o fins i tot en municipis o zones de salut específiques, ha explicat Núñez Feijóo.

Petició de confinaments municipals als domicilis

Per una altra banda, també sol·licita decretar confinaments municipals als domicilis per a zones bàsiques «amb incidències molt elevades. Hauria de ser un instrument a disposició dels presidents autonòmics», ha confessat el president de la Xunta. A més, Feijóo busca arribar a un «acord del Consell Interterritorial» per aconsellar i fins i tot poder obligar a utilitzar les mascaretes FFP2 en certs llocs, com pot ser el transport públic. A més, el dirigent gallec ha valorat que la mascareta quirúrgica continua sent un article vàlid i que «no és necessari» l'ús de la FFp2 de manera rutinària.

En un altre ordre de coses, Alberto Núñez Feijóo ha fet saber al líder de l'executiu el seu objectiu de què s'aprovi una legislació a escala nacional per afrontar les pandèmies. El president gallec va mirar cap a futures pandèmies que puguin sorgir i sempre pensant en les dificultats que seguiran succeint encara que les vacunes siguin habituals a les nostres vides.

Pedro Sánchez s'ha mostrat «receptiu»

«Hi haurà moltes qüestions que s'hauran de dilucidar, temes que no són menors», perquè segons Feijóo, en els pròxims mesos tornaran a aparèixer nous brots, visitaran Espanya milions de turistes en els següents anys i s'haurà de seguir executant mesures tot i la desitjada immunitat de grup.

Finalment, ha fet memòria a Sánchez en què la comunitat gallega aprovarà una llei pròpia sobre aquest aspecte ben aviat. Feijóo assegura que el líder del govern espanyol ha estat «receptiu» i què, inclòs, ho estava encara més quan li ha explicat que ha de ser una legislació per fer front al que ha descrit com «la postpandèmia».