Imatge d'arxiu del director general de l'OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus

L'OMS assenyala els llocs que més preocupen a Espanya i recomana una dràstica mesura

Segons l'organització, la gran pujada de contagis ha estat a conseqüència de les festes nadalenques

L'OMS no descansa en la seva labor d'advertir als diferents països quines són les recomanacions i necessitats més urgents per a intentar minimitzar els efectes de la pandèmia, que ja s'allarga un any des que va esclatar a Wuhan. En aquesta ocasió, l'Organització Mundial de la Salut (OMS) envia un altre seriós advertiment a Espanya, que ahir va tancar el dijous amb una incidència acumulada de 890 casos per cada 100.000 habitants.

La responsable d'Emergències de l'OMS, Catherine Smallwood, ha avisat aquest dijous en una compareixença de premsa que, encara que la tendència és una mica més «positiva» en gran part d'Europa, hi ha encara alguns països com Espanya i Portugal que han registrat un ascens «significatiu».

L'alerta de l'OMS a Espanya

Smallwood afirma que el preocupa la deriva epidemiològica del nostre país: «A Espanya veiem un alt nombre de casos, gairebé 200.000 l'última setmana, i això és una cosa que ha de preocupar especialment donada la naturalesa generalitzada de la transmissió que està ocorrent en tot el país, però també, especialment a les ciutats més grans, les tensions als hospitals».

Així mateix, la dirigent de l'OMS considera que el repunt de contagis al gener no ha tingut a veure amb la nova cepa britànica, sinó amb les reunions familiars per Nadal: «Hi ha hagut discussions entorn de la possible participació de noves variants. Encara que això no sembla ser necessàriament el que impulsa la transmissió a Espanya en aquest moment, però certament podria ser el resultat de les celebracions que han tingut lloc en el període de vacances».

«Les mesures són descafeïnades, pegats que no pararan al virus»

Que la tendència canviï «requerirà un esforç sostingut», ha dit, si bé ha admès que en les últimes jornades es pot albirar una petita estabilització dels contagis: «Esperem que això es tradueixi en una caiguda gradual en les pròximes setmanes».

D'altra banda, el president de la Federació Mundial de Medicina Tropical i expert de l'Organització Mundial de la Salut, Santiago Mes-Coma, ha declarat en una entrevista per a l’agència EFE, que el pronòstic per a Espanya no és «gens falaguer» i que les mesures establertes pel govern estan sent «descafeïnades, són pegats que no pararan al virus».

Mes-Coma veu necessari a hores d'ara un confinament sever de tres o quatre setmanes: «D'aquesta forma ho pararíem i reduiríem». Encara que el virus tornaria després del tancament, «no ho faria amb 10.000 casos diaris incontrolables, sinó amb un número manejable de 100 o 200».

«Amb aquest coronavirus, 24 hores de retard són fatals»

L'expert de l'OMS alerta que els hospitals estan «totalment desbordats» i té seriosos dubtes de la capacitat dels sanitaris per a suportar una pressió psicològica com la que estan patint des de fa un any. «No veig les coses gens falagueres, sóc realista, i els que tenen responsabilitats cada vegada fan menys cas als sanitaris que saben. Es prenen mesures amb interessos diferents dels sanitaris», afirma.

Al seu torn, Mes-Coma lamenta que la Unió Europea «ha perdut una oportunitat única de demostrar que podria funcionar per a alguna cosa», perquè haurien d'«haver-se coordinat millor les mesures entre els països europeus. Amb aquest coronavirus, 24 hores de retard són fatals».

Hans Kluge, director regional de l'OMS, també ha opinat sobre la situació actual que viuen els països afectats i ha apuntat que la transmissió del virus és encara molt elevada i que existeix un alt risc per les noves mutacions: «No ens oblidem de les lliçons que hem après de forma tan crua: obrir i tancar ràpidament és una estratègia pobra», va advertir Kluge des de la seu regional de l'OMS a Copenhaguen (Dinamarca).