Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Pla general de diversos sanitaris del Clínic posant-se EPI a l'UCI amb malalts de covid

Una infermera espanyola a l'UCI avisa: «Hi ha pacients de 24 anys, no és cap broma»

La pressió assistencial als hospitals és preocupant

Pla general de diversos sanitaris del Clínic posant-se EPI a l'UCI amb malalts de covid
La jove infermera avisa que la situació a les UCI és molt preocupant   | ACN

Els professionals sanitaris no tenen paraules per advertir la situació que estan travessant les UCI a Espanya. El col·lapse hospitalari al nostre país és una realitat durant aquesta tercera onada de la pandèmia. Els sanitaris, cansats i desbordats davant una situació crítica, ja no saben com traslladar aquesta realitat als polítics i a la població en general perquè extremin les mesures de seguretat.

[predef]catalunya-diari-625[/predef]

L'advertència d'una infermera sobre les UCI a Espanya

Isabel Ibáñez és una de les professionals que pateix en cada torn de treball. La jove infermera, treballadora a l'UCI de l'Hospital de Valdecilla, ha relatat al diari 'Nius' la seva darrera guàrdia de nit, on va presenciar en menys de 24 hores la intubació de vuit persones. A més, en només tres hores sis pacients van ser ingressats en estat crític a l'UCI. «És un degoteig constant d'ingressos, no sabria dir on està el pic de l'onada», lamenta la infermera.

La sanitària ha descrit la situació com «caòtica i trista» a causa del constant degoteig de pacients i a tot el dolor que envolta a les víctimes del coronavirus. «És molt dur haver de dir a una persona que l'adormirem per posar-li un tub i que aquesta persona no tingui a ningú de la seva família en la qual recolzar-se», ha assenyalat la infermera visiblement afectada.

Tot i que de moment l'UCI de l'Hospital de Valdecilla es manté estable amb un 30% d'ocupació, Isabel Ibáñez ha manifestat la seva preocupació per l'evolució de la pandèmia i ha demanat responsabilitat als ciutadans per contenir el seu avanç. «De moment tenim recursos, però això no és infinit. No sabem fins quan podrem suportar aquesta pressió assistencial i aquesta càrrega», ha advertit la professional.

L'edat dels pacients que són ingressats a l'UCI: també hi ha joves

En l'entrevista feta al citat mitjà, la infermera Isabel Ibáñez també ha volgut cridar l'atenció sobre l'edat dels pacients que requereixen ingressos a l'UCI. Segons ha advertit la sanitària, el coronavirus és una malaltia que no distingeix d'edats i pot derivar en complicacions tant en pacients grans i vulnerables com en persones joves.

«Això no és una broma, afecta tot el món», ha afirmat amb rotunditat. Isabel Ibáñez recorda amb especial dolor el cas d'un jove de 24 anys que va haver de ser ingressat a l'UCI a causa del coronavirus, una trista anècdota amb la qual vol conscienciar a la població jove que es creu immune al virus.

«Hem tingut un noi de 24 anys. No saps com intentar tranquil·litzar-lo. Per molt que tu li expliquis que tot anirà bé és molt dur haver de veure'ls en aquestes circumstàncies», ha assenyalat la sanitària. El cas del jove no és un fet aïllat. Els sanitaris espanyols fa temps que adverteix de l'increment de pacients joves que requereixen atenció hospitalària.

«Venen famílies senceres afectades, cosa que no va succeir a la primera onada ni a l'estiu. A més, observem que pacients cada vegada més joves o de mitjana edat requereixen ingrés i alguns acaben a l'UCI», explicava al diari 'ABC' el doctor Luis Díaz, metge d'Urgències Generals a l'Hospital Universitario Severo Ochoa.

La mateixa advertència va ser llençada recentment per una infermera de l'UCI de l'Hospital San Pedro de Logroño, on cada dia ingressen molts pacients de 30, 40 o 50 anys, segons va advertir la professional sanitària a la cadena 'Cope' abans d'enviar un missatge molt dur a la població: «Demà podeu ser vosaltres».