Un DNI espanyol

Les dues novetats del DNI que acaba d'avançar el govern espanyol: arriben en breu

Les dues noves mesures estan pensades per facilitar la tasca a la ciutadania

En qüestió de molt poc temps hi haurà una sèrie de canvis pel que fa al Document Nacional d'Identitat, més conegut per les seves sigles, DNI. Així ho avançava fa uns quants dies el govern espanyol, concretament, el ministre d'Interior, Fernando Grande-Marlaska.

Amb la intenció de facilitar la tasca a la ciutadania i d'aconseguir que aquest document compti amb unes prestacions més grans, es duran a terme un parell de canvis rellevants. En primer lloc, es treballarà amb la intenció que es pugui fer servir el DNI des del mòbil.

Es tracta de tot un avanç que evitaria en certa manera que haguéssim de portar sempre aquest document. Compta amb més de 70 anys de vida i hi apareixen les nostres dades personals i la nacionalitat del titular. Per a qualsevol tràmit ens sol·licitaran la seva presentació, per això és tan important que sempre vagi amb nosaltres a tot arreu.

El ministre va ser l'encarregat d'anunciar aquesta notícia durant la inauguració de les instal·lacions de la Policia Nacional al Vendrell, a Tarragona: «Aquest és un bon exemple de què és mirar la nostra ciutadania. Saber què necessiten i posar-hi tot l'esforç per aconseguir-ho». Insisteix en la necessitat d'«invertir en serveis públics i en la coordinació i la cooperació interinstitucional».

Imatge d'una persona esmorzant i revisant el telèfon mòbil
Podràs tenir el DNI al mòbil. | Getty Images

Es tracta d'un projecte en què feia molt de temps que treballaven. Entenen que el DNI no s'ha d'estancar i necessita una evolució. És cert que el DNI ha anat incorporant unes quantes novetats els darrers anys. Sobretot amb la intenció d'incrementar-ne la seguretat, així com l'àmbit d'aplicació. Ara, com ja va passar llavors amb el carnet de conduir, també es podrà tenir el DNI al mòbil sense necessitat de portar-lo a la cartera.

Una segona novetat que agrairan a les zones rurals

Tanmateix, el DNI també es prepara per a una altra modificació. Està previst que aquest darrer trimestre de l'any es posin en funcionament una xarxa de 80 furgonetes. Es mouran per tota la geografia nacional i exerciran la funció de comissaries de documentació itinerants.

La intenció és que arribin fins a les zones més allunyades, on els veïns tinguin més dificultats per acostar-se fins a les comissaries. Per tant, suposa una bona notícia per als municipis amb menys recursos i per a la gent gran. Ja no caldrà que es desplacin enlloc: aquest vehicle s'aproximarà fins als seus pobles perquè el tràmit els resulti molt més senzill.

Policia Nacional i DNI.
La Policia recorrerà Espanya amb furgonetes perquè la ciutadania pugui renovar-ne el DNI. | CatalunyaDiari

A la furgoneta podran renovar o emetre tant el DNI com el passaport de manera immediata. Per tant, així es garanteix que tots els espanyols gaudeixin del mateix dret sense importar-ne el lloc de residència. Grande-Marlaska explica que «el nostre DNI forma part de la nostra personalitat, gairebé naixem amb ell, morim amb ell». 

També ha afegit que, juntament amb la Policia Nacional, «som una potència en documentació a escala mundial», però recorda que «no val només ser-ho, sinó que també s'ha de complir».

Com utilitzar el DNI electrònic?

Des de fa anys el DNI també es pot fer servir de forma telemàtica per dur a terme una sèrie de tràmits. És el que es coneix com a DNI electrònic, però per això caldrà disposar d'un lector de targetes per connectar-se a l'ordinador i configurar els certificats que es requereixin.

Cal recordar que tant el DNI electrònic com el DNI 3.0 tenen un xip electrònic que resulta imprescindible per fer les gestions, però la utilització n'és diferent. El primer requereix un lector de targetes, mentre que el DNI 3.0 pot connectar-se sense fils als mòbils i tauletes mitjançant la tecnologia NFC.

Imatge del logotip de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!