Chincheta amarilla sobre un calendario

Setmana Santa 2023: Coneix quins seran els dies festius a Catalunya

Descobreix quins dies podràs gaudir de festa durant la Setmana Santa d'enguany

Cada cop queda menys perquè arribi Setmana Santa. Com passa cada any, molts catalans estan pendents de saber en què cauran aquests dies festius, per si hi ha la possibilitat d'aprofitar les dates i gaudir d'un pont sense responsabilitats. I encara que els dies de la setmana puguin canviar, la veritat és que totes les comunitats autònomes coincideixen amb un festiu inamovible: el Divendres Sant, que cau el 7 d'abril.

Els dies festius que hi ha aquesta Setmana Santa

L'únic festiu que es reconeix en l'àmbit nacional serà el divendres 7 d'abril, ja que és l'assenyalat com a Divendres Sant. En aquest cas, es tracta d'un dia no substituïble, perquè cap comunitat no pot moure aquesta data a una altra o intercanviar-la per un altre festiu.

Imatge del logotip de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!

Cal destacar que algunes comunitats també contemplen el dia de 6 d'abril com un festiu, pel fet que és Dijous Sant. Catalunya no està dins d'aquestes, perquè s'agafa el Dilluns de Pasqua, el dia de la mona, com a festius.

Foto d'un calendari de paper.
A Catalunya el Dilluns de Pasqua sí que és festiu, al contrari Dijous Sant, no.Getty Images

No totes les comunitats es regeixen pels mateixos festius. Així mateix, un total de sis comunitats prenen com a festiu el Dilluns de Pasqua, entre les quals trobem: Balears, Catalunya, Navarra, País Basc, La Rioja i el País Valencià. En el cas de Catalunya els dos festius seran el Divendres Sant, 7 d'abril i el Dilluns de Pasqua, 19 d'abril.

Quins altres festius disposarem aquest any?

Com passa amb el Divendres Sant, alguns dies festius s'apliquen a escala nacional, per la qual cosa no són substituïbles. És el cas dels següents dies:

- 1 de maig: Dia del Treballador (dilluns)

- 15 d'agost: Dia de l'Assumpció de la Mare de Déu (dimarts)

- 12 d'octubre: Dia de la Festa Nacional (dijous)

- 1 de novembre: Dia de Tots Sants (dimecres)

- 6 de desembre: Dia de la Constitució (dimecres)

- 8 de desembre: Festa de la Immaculada Concepció (divendres)

- 25 de desembre: Dia de Nadal (dilluns)

Els dies festius de Catalunya

Obviant els festius esmentats anteriorment són els nacionals. A banda d'aquests, cada comunitat autònoma pren "lliurement" segons les seves pròpies tradicions o creences. En el cas de Catalunya són els següents:

- 24 de juny: Dia de Sant Joan (dissabte)

- 11 de setembre: Diada Nacional de Catalunya (dilluns)

- 26 de desembre: Sant Esteve (dimarts)

Així doncs, després de Setmana Santa, encara quedaran deu dies festius abans que s'acabi l'any 2023. I alguns d'aquests cauran en dilluns o divendres, el que comporta poder fer un petit pont de tres dies i allargar el cap de setmana.