Imatge d'un eclipsi de Sol

Arriba l’esperat eclipsi anular de Sol del 10 de juny del 2021: a quina hora i com es podrà veure a Catalunya

A casa nostra el veurem de forma parcial. És el primer eclipsi solar de l’any i una de les cites astronòmiques més esperades al món

Estem a les portes d’una de les cites astronòmiques més esperades d’aquest any. Es tracta de l’eclipsi anular de Sol que tindrà lloc aquest dijous 10 de juny del 2021, segons l’Institut Geogràfic Nacional (IGN). A Catalunya serà parcial, però també tindrem ocasió de veure’l.

És el primer eclipsi de Sol de l’any i viurà el seu punt àlgid a les latituds més elevades de l’hemisferi nord. Tot i això, serà visible de forma parcial a gran part d’Europa, incloent-hi la península Ibèrica.

L’esdeveniment afectarà de ple especialment el nord del Canadà, Groenlàndia i extrem nord d’Europa i Àsia, especialment Rússia. En aquests punts veuran l’eclipsi anular. 

Recordem que un eclipsi de Sol té lloc quan la Lluna s’interposa entre la Terra i l’estrella del Sistema Solar. Depenent de la distància que hi hagi entre la Lluna i la Terra, el disc lunar tapa de ple o no el Sol.

En aquest cas, el satèl·lit el tindrem força lluny i no taparà del tot el Sol. Això farà que, en el punt àlgid de l’eclipsi, es formi un anell solar al voltant de l’ombra lunar.

A quina hora i com podrem veure l’eclipsi

A Catalunya,l’eclipsi serà parcial i durarà poca estona. Si agafem de referència la ciutat de Barcelona, el fenomen començarà a les 11:19 h, quan la Lluna començarà a tapar un extrem del Sol. El màxim del fenomen a casa nostra l’esperem a les 11:55 h aproximadament.

Serà a aquesta hora quan l’ombra lunar cobrirà entre un 7% i un 10% la llum solar,  oferint una petita ombra a un dels extrems de la rodona del Sol al cel. El fenomen acabarà del tot a casa nostra a les 12:33 h. En conjunt no notarem un enfosquiment del dia.

L’horari pot variar molt lleugerament segons la zona de Catalunya. Per exemple, a les terres de Ponent l’eclipsi començarà un parell de minuts abans que a Barcelona. Tret d’alguns núvols prims, el sol dominarà en conjunt i el temps no serà un problema per gaudir del fenomen.

L’eclipsi serà complet a punts de l’extrem nord del nostre hemisferi. Començarà a les 10:12 h del matí (hora catalana) a l’oceà Atlàntic, concretament a Thunder Bay, al nord del Canadà. Creuarà el nord de Groenlàndia i de Rússia i finalitzarà a les 15:11 h al sud-est de Kumul, a la Xina.

Aquests punts veuran l’espectacularitat de l’eclipsi anular de Sol i l’esdeveniment durarà gairebé cinc hores des de l’inici fins al final. L’eclipsi serà parcial a tot Europa, meitat nord de l’Àsia i nord-est d’Amèrica.

Compte amb els ulls si mirem l’eclipsi

No cal dir que no podem mirar directament el Sol amb els nostres propis ulls. Podríem patir greus lesions oculars. Per aquesta raó, s’han de prendre mesures i utilitzar alguns objectes concrets per gaudir del fenomen.

Podem utilitzar ulleres o vidres especials amb filtres homologats per observar el Sol. Però compte perquè els experts avisen que n’hi ha alguns que no estan preparats per aquestes situacions. Ens n’haurem d’assegurar.

L’altra opció és utilitzar el mètode de la projecció. Consisteix a fer un petit forat en forma de rodona en una cartolina i mirar la llum solar  projectada a una superfície. Podrem veure la part del Sol ocultada per la Lluna en aquesta ombra.