Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

Més d'11.500 edificis vells del Camp de Tarragona encara no han passat la inspecció obligatòria

Només un 25% dels immobles antics de la demarcació ha revisat la seva seguretat en la última dècada

Els immobles antics de Tarragona, majoritàriament, no se sotmeten a les inspeccions de seguretat a les quals s'han de sotmetre. | Jordi Vilanova
 

La gran majoria  d'edificis vells de la demarcació de Tarragona segueixen sense presentar-se a l'examen al qual estan obligats,  segons ha alertat amb preocupació el Col·legi Oficial d'Aparelladors, Arquitectes Tècnics i Enginyers d'Edificació de Tarragona (COAATT). Segons han explicat, ja fa una dècada des que es va aprovar el decret que obliga a passar la inspecció oficial i el 75% dels al·ludits encara no ha donat senyals de vida, malgrat saber que s'exposen a multes elevades.

[predef]tarragona-digital-84[/predef]

Aquesta inspecció és un requeriment per a tots els immobles de més de 45 anys, i consisteix a revisar l'estructura de l'edifici i les instal·lacions d'aigua, gas i electricitat per garantir pel funcionament en condicions de seguretat dels edificis més vulnerables —tal com va avançar TarragonaDigital.com en aquest ampli reportatge—. Dels més de 15.000 edificis que haurien d'haver passat la revisió, a l'examen s'hi han presentat menys de 4.000.

La meitat dels edificis analitzats a la demarcació de Tarragona passen la inspecció «amb deficiències lleus»

No és un detall menor que la gran majoria de propietaris hagin fet cas omís als requeriments de revisió del COAATT i la Generalitat:  s'exposen a sancions d'entre els 9.000 i els 90.000 euros perquè la inspecció no és ni opcional ni recomanable, sinó d'obligatori compliment. A la ciutat de Tarragona el nombre d'edificis revisats és del 50% i a Reus frega el 30%, però  les dades baixen de forma clara a la resta de comarques tarragonines.

La Conca de Barberà, el Baix Penedès i el Priorat són els qui tenen més deures pendents, ja que gairebé no s'han fet revisions en aquest aspecte. El col·legi matisa que, dels edificis analitzats, el més habitual és passar la prova «amb deficiències lleus», com consta en el 48% dels informes tarragonins. Un 24% dels immobles vells es troben en bon estat i sense deficiències, mentre que la resta sí que tenen un llum vermell d'alerta a sobre: gairebé un 30% pateixen «deficiències importants o greus», i els immobles en estat «molt greu» són només un 1%. Dades, insistim, dels edificis ja inspeccionats.

Imatge d'un immoble tarragoní de més de 45 anys | TarragonaDigital.com

La Inspecció Tècnica d'Edificis (ITE): revisions de façana, coberta i instal·lacions elèctriques i de gas

El COAATT valora de forma agredolça l'acceleració dels últims anys a ciutats com Tarragona, on «tot i que s'espera una petita alça per enguany,  la xifra d'inspeccions és, amb les dades a la mà, encara molt pobre». Els tècnics centren la inspecció en aspectes molt concrets com filtracions d'aigua, manques de manteniment, tubs i dipòsits descuidats, façanes perilloses o l'estat de les instal·lacions de sanejament. Es tracta d'una mesura de seguretat i de control.

Aquestes ITE estan previstes des del 2010 i són requisit obligatori des del 2015, motiu pel qual s'han accelerat les revisions i les actuacions. Malgrat això, tres de cada quatre edificis vells del territori continuen sense avaluar el seu estat, una situació de descontrol que preocupa els professionals i l'administració especialment en aquelles zones d'interior on es concentra la gran majoria d'aquests esquelets urbans abandonats o directament en condicions precàries, una realitat de la qual les comarques tarragonines no estan exemptes.

També et pot interessar