Eduardo Reyes, diputat d'ERC.

Deserció a ERC: Eduardo Reyes se'n desmarca i es presentarà a les primàries de Demòcrates

Vinculat als republicans, la seva marxa a Demòcrates demostra la seva disconformitat amb l'estratègia dels republicans

Deserció a les files d'ERC. En setmanes clau per a la configuració de les candidatures per a les eleccions autonòmiques del 14 de febrer, un dels diputats dels republicans ha decidit trencar 'de facto' amb el partit —tot i que és independent— i fer el salt a una altra formació política, Demòcrates de Catalunya. Es tracta d'Eduardo Reyes, que va ser president de l'entitat independentista Súmate, i que va ser diputat de Junts pel Sí (2016-2017), abans de tornar al Parlament per ERC el novembre de 2019, fa tot just un any.

Reyes es desmarca d'ERC

Ara, Reyes ha anunciat que es presentarà a les primàries per ser el candidat de Demòcrates a la Generalitat. Demòcrates és l'escissió independentista d'Unió Democràtica de Catalunya sorgida el 2015, i encapçalada per Antoni Castellà i Núria de Gispert, que a les eleccions de 2017 es va presentar a la llista d'ERC, però que a mesura que ha anat avançant la legislatura se n'ha anat separant estratègicament: mentre ERC advoca pel pragmatisme i la moderació, Demòcrates fa una defensa tancada de l'estratègia unilateral i la desobediència civil.

Una diferència de plantejament que provoca que Demòcrates es presenti per separat d'ERC a les properes eleccions. En el marc del seu procés de primàries, Eduardo Reyes ha decidit presentar-s'hi com a independent, en una decisió que ha sorprès. Reyes és molt proper a Oriol Junqueras i especialment a Gabriel Rufián, a qui va potenciar a les files de Súmate fins que va fer el salt a la política. Malgrat tot, però, ara opta per donar l'esquena als republicans, amb qui va gestar la seva relació quan era president de Súmate, quan ERC ja buscava la relació amb l'entitat en el seu propòsit d'eixamplar la base independentista.

El gir de Reyes cap a l'independentisme unilateral de Demòcrates

Però Reyes ha protagonitzat un gir. En un vídeo a través de Twitter, l'expresident de Súmate diu que la unilateralitat és «l'única via possible» per obtenir la independència de Catalunya. «Volem defensar la voluntat del poble que ja va votar el seu futur polític l'1-O» ha apuntat, afegint que creu que l'estat espanyol mai s'asseurà a negociar. «L'únic interès dels governs del règim del 78 per Catalunya són els 16.000 milions d'euros que obligatòriament paguem a canvi de pràcticament res», ha denunciat. La votació del candidat es durà a terme entre divendres i diumenge d'aquesta setmana.