Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Una escola a Catalunya.

Educació facilitarà el curs que ve més de 300.000 ordinadors a alumnes i professorat

El departament garantirà connexions a internet a la llar per a infants i joves en situació de vulnerabilitat

El conseller Josep Bargalló durant una roda de premsa a la Generalitat
El conseller Josep Bargalló ha avançat com serà el nou curs | cedida

El Departament d'Educació facilitarà 300.000 ordinadors portàtils a tots els alumnes de 3r i 4t d'ESO, batxillerat i formació professional i 85.000 entre els docents el curs que ve.

A més a més, garantirà 110.000 punts de connexió a internet  als alumnes de qualsevol curs, també de primària, que no hi tinguin accés a casa. Són les actuacions més urgents del Pla d'Educació Digital de Catalunya, que estava previst fins el 2025 i que l'emergència de la covid-19 ha accelerat. El pla es preveu ara en tres anys i dels prop de 185 MEUR, 106 s'executaran el pròxim curs.

Garantir la tasca lectiva si hi ha un nou confinament

«Ens garanteix que, si hi ha d'haver un altre confinament o aïllament d'un centre o municipi, puguem garantir la continuació de la tasca lectiva», ha afirmat el conseller Josep Bargalló. Aquesta iniciativa, que facilitarà 300.000 dispositius portàtils per als alumnes dels centres públics i concertats, suposa una inversió de 99,7 MEUR.

Així les coses, des d'Educació també s'han compromès a garantir 110.000 paquets de connectivitat, amb una inversió de 31,7 MEUR, per als alumnes en una situació de vulnerabilitat de totes les etapes. L'objectiu és assegurar que tots els  alumnes puguin seguir les classes des de casa en cas d'un nou confinament o d'un escenari d'educació híbrida.

Es prioritzarà el repartiment de dispositius a partir de 3r de l'ESO  fins a la postobligatòria, ja que, en una eventual situació de futurs confinaments i emergència educativa, serean els primers nivells en entrar en un model d'educació híbrida.

Educació també preveu adquirir fins a  85.000 ordinadors per facilitar-los al 100% dels docents en aquest cas dels centres públics, amb una inversió de 29 MEUR. «Els mestres i professors han estat els únics servidors públics que han hagut de fer teletreball amb mitjans propis. A tot Europa és molt evident que  l'administració ha de facilitar les eines si el servidor públic ha de fer teletreball. És una situació que hem de corregir», ha reconegut el conseller en roda de premsa aquest dimarts.

L'altra gran actuació serà la instal·lació de  xarxes LAN-WIFI a 1.230 centres educatius públics que encara no en tenen (23,5 MEUR) -representen més o menys la meitat d'escoles i instituts- entre aquest any i el 2021.

La voluntat és tenir els ordinadors quan comenci el curs

La intenció és que aquestes actuacions siguin una realitat a l'inici de curs, almenys els ordinadors. «La voluntat és tenir-les el 14 de setembre. Que així sigui en totes les actuacions segurament serà difícil, però si no és el 14, estaria bé que les tinguéssim el 15, el més ràpid possible», ha indicat el responsable d'Educació.

Les actuacions es troben integrades en el Projecte estratègic per a  l'acceleració de la transformació digital  dels centres educatius de Catalunya i abordatge de la bretxa digital, dins del Pla d'Educació Digital de Catalunya. Lla situació d'emergència educativa derivada de la crisi sanitària ha fet accelerar el pla, que s'aplicarà en tres anys, especialment durant el proper curs.

El Pla d'Educació Digital té tres eixos prioritaris, que són assegurar que els alumnes de Catalunya siguin digitalment competents en acabar l'ensenyament obligatori; augmentar el nombre de professors  que tinguin la  competència digital  entesa com una competència clau del segle XXI i teixir una xarxa de centres digitalment transformats. 

Obertura de les escoles el setembre, opció prioritària i ara mateix «factible»

Preguntat sobre la preparació del curs vinent  i l'augment de contagis dels darrers dies,  Bargalló ha reiterat que l'aposta  continua sent obrir totes les escoles de «la manera més segura possible» al setembre, amb  grups estables que funcionin com a «bombolles»

Finalment, el conseller també ha volgut afegir que estan preparats per a un segon pla, amb la «utilització de més espais per a grups més reduïts», i per a un tercer escenari d'aïllaments en casos concrets. Precisament, en aquest escenari s'evidencia la urgència de desplegar aquest pla per reduir la bretxa digital entre alumnes i centres.