Educació planteja iniciar la preinscripció per via telemàtica l'11 de maig si l'Estat ho permet

El PROCICAT aprova un pla que situa en la segona setmana la presentació presencial i les mesures de seguretat

Una de les aules de l'escola Marta Mata de Girona, buida el 21 d'abril del 2020
Educació demana començar les preinscripcions l'11 de maig | ACN

El Departament d'Educació planteja iniciar la preinscripció per via telemàtica l'11 de maig si l'Estat aixeca la prohibició per fer aquest tràmit administratiu i segons com avanci la desescalada en els pròxims dies.

Així consta al document que va aprovar dissabte el Pla Territorial de Protecció Civil que s'està fent arribar als centres educatius per informar-los. Amb tot, el pla deixa clar que «els calendaris concrets de tots els processos s'establiran en el moment en que s'hagi aixecat la suspensió dels tràmits administratius, d'acord amb l'autorització del PROCICAT». La primera setmana es reservaria a la preinscripció telemàtica i a partir de la segona es faria la presencial per als casos extraordinaris.

Cal recordar que en un principi el procés de preinscripció als ensenyaments s'havia de fer entre el 23 de març i l'1 d'abril, però la crisi sanitària del coronavirus va impedir-ho. Educació treballa ara per poder iniciar aquest tràmit i alerta que «ajornar l'inici del procediment d'inscripció més enllà del 13 de maig posa en greu risc la plena efectivitat del dret a l'educació de tot l'alumnat» en les condicions habituals.

Iniciar la preinscripció com més aviat possible

Per això, des del departament es planteja la «necessitat» d'iniciar la preinscripció a partir de l'11 de maig. Aquest calendari compta amb la previsió que llavors s'entri en lafase 1 del pla de desescalada del Ministeri de Sanitat i en la fase 2 del Govern. Caldrà però que el el govern espanyol aixequi la prohibició de fer aquest tràmit administratiu, aspecte que ja ha demanat Educació. La preinscripció començaria per als ensenyaments gratuïts i obligatoris (segon cicle d'educació infantil, primària i secundària) i a partir d'aquí s'aniria enllaçant la resta.

Més enllà del calendari, el pla aprovat pel PROCICAT contempla la «generalització» a tots els ensenyaments de la presentació telemàtica de les sol·licituds, així com la consulta telemàtica dels resultats. Incorpora l'opció de fer-ho de manera presencial per aquelles famílies que no puguin fer-ho per mitjans electrònics però, i per «endarrerir tot el possible el moment de reobertura dels centres al públic», aquesta possibilitat no s'habilitaria fins a la segona setmana del termini establert.

En aquets casos, el document incorpora les mesures que s'hauran de seguir als centres per prevenir el contagi de la covid-19, la primera de les quals és implantar un sistema de cita prèvia. Hi participaran el «mínim possible» de treballadors i cap d'especial vulnerabilitat, es farà una neteja diària dels espais utilitzats, s'habilitaran els menors espais possibles dels centres, si hi ha cues es faran als patis i s'instal·laran mampares.

A més, es dotarà els professionals de mascaretes quirúrgiques, pantalles protectores facials i guants i també hi haurà mascaretes per aquells que han d'accedir al centre a fer la preinscripció i no en portin de casa.


Comentaris

envia el comentari