Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Gabriel Rufián y Pedro Sánchez

La Moncloa i el PSOE fan pressió d’última hora a ERC per salvar la pròrroga de l’estat d’alarma

Carmen Calvo i Adriana Lastra han mantingut contactes amb Pere Aragonès i Gabriel Rufián per aconseguir l'abstenció dels republicans

Gabriel Rufián i Pedro Sánchez
Pedro Sánchez vol que ERC canviï el 'no' anunciat per una abstenció. | Europa Press

La Moncloa i el PSOE han desplegat en les últimes hores nous contactes amb ERC per provar de capgirar el 'no' anunciat pels republicans a la pròrroga de l’estat d’alarma. La vicepresidenta primera del govern espanyol, Carmen Calvo, i la portaveu del PSOE al Congrés, Adriana Lastra, han mantingut respectivament contactes amb el vicepresident del Govern, Pere Aragonès, i amb el portaveu d’ERC al Congrés, Gabriel Rufián, per tal que els 13 diputats d'ERC s'abstinguin i facilitin l’aprovació del decret, segons confirmen fonts d’ERC i de La Moncloa.

Calvo manté contactes també amb el PNB, que reclama a l’executiu garanties de devolució de competències a les autonomies a canvi del seu ‘sí’. El govern espanyol busca suports que impedeixin la caiguda de l’estat d’alarma dimecres al Congrés dels Diputats. El fet que  Pablo Casado anunciés aquest dilluns que no donaria suport a la pròrroga sense confirmar quin seria finalment el seu vot ha obligat a treure la calculadora parlamentària.

En mans de PNB i Ciutadans

Ara per ara el PSOE no té els suports garantits. Amb aquest hipotètic 'no' del PP i d’ERC, els vots en contra sumen 166, i els favorables 161, i tot quedaria en mans del PNB i de Ciutadans, que com a mínim haurien de fer l’un un 'sí' i l’altre una abstenció. A hores d’ara, tan PNB com Cs mantenen oberta la porta d’una entesa que acabi facilitant l’aprovació de la pròrroga. El més clar fins ara ha estat el PNB.

El president de la formació, Andoni Ortuzar, ha insistit aquest dimarts que el PNB estaria disposat a buscar «una solució satisfactòria per a tots» i permetre l'aprovació de la pròrroga de l’estat d’alarma si el govern espanyol s’obre a un mecanisme d’acord amb les autonomies sobre la desescalada. Segons Ortuzar, es tracta que el govern espanyol «obri la ment» i s’avingui a «negociar» per «augmentar la codecisió». «No és complicat si hi ha voluntat política», ha afirmat en declaracions a Radio Euskadi.

La líder de Ciutadans, Inés Arrimadas, també s’ha mostrat oberta a la negociació, però ha retret al govern de Sánchez que actuï com si tingués majoria absoluta. «Estic disposada a parlar perquè aquests senyors no posin el país en un caos», ha afirmat en una entrevista a TVE. Arrimadas, que aquest dilluns va mantenir una conversa telefònica amb el president del govern espanyol, reclama que Sánchez desvinculi les ajudes i els programes econòmics de l’estat d’alarma i construeixi una «sortida ordenada» a la situació.