Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Muntatge fotogràfic d'un home amb mal de cap i un virus.

L'última seqüela del coronavirus afecta el cervell

El coronavirus continua deixant seqüeles entre la població

Fa dos anys, el món sencer se submergia a una pandèmia que canviaria les nostres vides. El coronavirus va arribar per sorpresa i, allò que al principi semblava un joc, s'ha convertit un autèntic malson.

Variants, restriccions, màscares i tancaments han estat els càstigs principals que hem rebut per fer front a la malaltia. Però el pitjor és que el virus encara no se n'ha anat. 

Les seqüeles que ha deixat a la població mundial han estat severes, cosa que encara no hem desxifrat de ltot. L'última seqüela que han descobert els experts n'és una prova, i pot arribar a ser realment greu.

Fotografia d'una dona amb febre.
Encara falten més seqüeles del coronavirus per descobrir. | CANVA 

Això és un no parar

En plena baixada de casos de la pandèmia, el virus no deixa de sorprendre'ns. La seva capacitat d'adaptació i evolució ha deixat perplex tothom. Per molts intents d'expulsar-lo, el coronavirus ha demostrat que és un os dur de rosegar.

Al principi pensàvem que duraria unes setmanes, però s'ha convertit en anys i encara queda. Els experts continuen demostrant que totes les conseqüències de la malaltia no han sortit a la llum.

L'últim efecte detectat, publicat per la revista científica especialitzada 'Nature', són les alteracions al cervell. A través d'un estudi minuciós, els professionals del sector asseguren que aquests canvis no es mostren en els no contagiats.

Mitjançant un doble escàner, un abans de la pandèmia i un altre al pitjor moment sanitari, s'ha pogut esbrinar que hi ha un descens de la substància grisa. Les zones més afectades tenen a veure amb l'olfacte.

Cal destacar que el procés de recerca no ha finalitzat i falta saber si aquestes alteracions del cervell són provocades pel virus en si o per la malaltia. A més, no se sap si és temporal o perpetu.

Un grup d'experts de la Universitat d'Oxford ha estat l'encarregat d'analitzar els cervells de 800 pacients, on mostren clarament un problema de caràcter neurològic. Principalment, es pateix la pèrdua total o parcial de l'olfacte.

Les seqüeles augmenten, però les restriccions baixen

Aquest és el cas de molts països, entre ells Espanya. Així ho ha comunicat Pedro Sánchez, on ha assenyalat que mesures com l'obligatorietat de la màscara a exteriors desapareixeran «molt aviat».

De tota manera, el president espanyol no ha especificat cap data i seran els experts sanitaris qui decideixin el moment adequat.

Espanya viu un moment dolç en comparació amb èpoques anteriors. Un cop finalitzada la sisena onada amb Òmicron, el país ha viscut un gran descens de contagiats, així com de les morts i els ingressos hospitalaris.

Una dona gran amb mascareta FFP2
La màscara a exteriors deixarà de ser obligatòria molt aviat. | Europa Press 

Un altre dels punts que han quedat pendents és l'eliminació de les quarantenes. Les autoritats asseguren que ja veuen la llum al final del túnel i, per tant, l'aïllament de les persones contagiades ja no serà estrictament necessari.

La vacuna ha salvat Espanya

Espanya és un dels països que ha superat cada cop més ràpidament la pandèmia, però no és pura casualitat. El motiu és la vacuna, que ha esdevingut un autèntic salvavides per a la població.

El territori espanyol és un dels que compta amb més vacunats a tot el món. Un 94,5 % de les persones han rebut la pauta completa i el 50,8 % ja s'ha administrat la dosi de reforç.