Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'un infermer posant la vacuna a una noia amb samarreta vermella

La revelació d'un estudi sobre l'eficàcia de les vacunes de Pfizer i Moderna

Una investigació assegura que la prevenció de contagiar-se de la Covid-19 cau a partir dels quatre mesos

Les vacunes contra la Covid-19 de Pfizer i Moderna perden eficàcia a partir dels quatre mesos des de la seva administració, segons indica una investigació publicada a 'The New England Journal of Medicine'. L'estudi assegura que sis mesos després de la segona punxada les persones vaccinades tenen gairebé el doble de risc de contreure la malaltia.

La investigació publicada a 'The New England Journal of Medicine' també remarca que, tot i aquesta pèrdua d'eficàcia, les persones vacunades tenen tres vegades menys risc d'infectar-se de coronavirus que les no vacunades. Ara, els investigadors estudien si la pèrdua d'eficàcia de les vacunes també afecta la capacitat d'evitar una Covid-19 greu.

Les dades de l'estudi revelen que durant els primers quatre mesos l'efectivitat de la vacuna superava el 90%. A partir del cinquè mes, però, aquesta queia fins al 65,5%.

La importància de mantenir l'ús de la mascareta en espais interiors

Els responsables de l'estudi han assenyalat que «les nostres dades suggereixen que l'efectivitat de la vacuna contra qualsevol malaltia simptomàtica és considerablement menor contra la variant Delta i pot disminuir amb el temps des de la vacunació». A més, l'estudi assenyala la importància de mantenir l'ús de la màscara en interiors malgrat haver-se vacunat. 

Aquestes noves dades se sumen a les d'un estudi publicat a Israel que assegura que la vacuna de Pfizer perd eficàcia en la prevenció de contagis a partir dels quatre mesos després de rebre la segona dosi del vaccí.

El debat sobre la necessitat d'una tercera dosi

El resultat d'aquest estudi reforça la idea de la necessitat d'una tercera dosi, que alguns països com Israel ja ha començat a administrar. En aquest sentit, el director de l'Institut Nacional de Malalties Infeccioses i Al·lèrgies dels EUA, Anthony Fauci, ha insistit en aquesta possibilitat: «Per la meva experiència, no em sorprendria que la pauta completa adequada de vacunació sigui probablement de tres dosis».

D'altra banda, l'Agència Europea de Medicaments (EMA) va assenyalar aquest passat dijous que amb la informació i les dades actuals «no hi ha necessitat urgent d'administrar dosi de reforç a persones vacunades amb pauta completa en la població general». L'EMA, en canvi, sí que va determinar que s'ha de tenir en compte l'aplicació d'una tercera dosi en persones immunodeprimides.