Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
El president d'ERC, Oriol Junqueras, en un Consell Executiu quan era vicepresident del Govern.

Les eleccions el 14 de febrer permetran a Junqueras participar en gairebé tota la campanya

El president d'ERC complirà un quart de la seva condemna el 30 de gener, i això li permetrà accedir a permisos

El president d'ERC, Oriol Junqueras, en un Consell Executiu quan era vicepresident del Govern.
Oriol Junqueras podria tenir permisos al llarg de gairebé tota la campanya. | ACN

El president d'ERC, Oriol Junqueras, podrà participar en la campanya electoral de les eleccions al Parlament del proper mes de febrer. Junqueras compleix un quart de la seva condemna el proper 30 de gener de 2021, és a dir, el segon dia de la campanya electoral. A partir del quart de condemna, els presos poden beneficiar-se de permisos penitenciaris a raó d'un total de 36 cada any; cadascun d'ells d'una durada de 24 hores. D'aquesta forma, el líder republicà podria ser present a diversos actes en els dies clau de la campanya electoral.

El president del Parlament, Roger Torrent, ha anunciat aquest divendres que el dia de les eleccions serà el 14 de febrer, segons ha dit, de resultes dels terminis a què obliga l'Estatut: com que aquest termini culminaria el 10 de febrer —dimecres— i hi ha un cert marge per endarrerir els 'tempos' i fer caure les eleccions en diumenge, se celebrarien el diumenge dia 14. La decisió ha aixecat certa polseguera per la «sorpresa» amb què ha rebut l'anunci de la data la consellera de Presidència, Meritxell Budó, enmig d'una entrevista a la Cadena SER on ha assegurat que no en sabia res.

Relació amb la data electoral o qüestió de calendari?

Unes hores més tard, 'eldiario.es' publicava que segons fonts de Junts per Catalunya, la decisió de la data electoral guarda relació amb el fet que Junqueras pugui gaudir de permisos durant la pràctica totalitat de la campanya: si s'haguessin fet el dia 7, però —l'altra data possible—, el cert és que Junqueras també hauria pogut participar en la darrera setmana, probablement la més important de campanya a escala d'atenció mediàtica per la proximitat amb les eleccions. Catalunya Diari ha intentat sense èxit contactar amb fonts de l'executiva republicana.

Amb tot, el mateix coordinador nacional del partit, Pere Aragonès, ha argumentat que a la data que ha explicat el president del Parlament «s'hi arriba agafant la llei de presidència i el reglament del Parlament i sumant terminis», ha indicat. Segons ha dit, la data que sortiria fent això cauria entre setmana i per això «tindria tot el sentit del món» que fossin el 14, que és diumenge. Així, Aragonès ha remarcat que no és una «decisió política» sinó «una qüestió de calendari».