Una dona rebent la vacuna contra el coronavirus

Els 10 efectes secundaris més comuns de la tercera dosi de la vacuna

La tercera dosi de la vacuna ja s'ha inoculat més de 16 milions de persones

La població major de 18 anys rebrà la tercera dosi de la vacuna contra el coronavirus. En un primer moment estava pensada per al grup de més de 40 anys, però Sanitat ha optat per ampliar-ne l'administració. Amb el pas de les setmanes s'han anat coneixent nous detalls sobre els efectes secundaris que provoca la punxada de reforç.

Per poder rebre la nova injecció cal que hi hagi un marge d'almenys cinc mesos entre cadascuna de les dosis. Inicialment es preveien sis mesos, com va informar la ministra de Sanitat, Carolina Darias.

La tercera vacuna contra la covid-19 ja s'ha inoculat més de 16 milions de persones. Aquestes noves mesures es van acordar a la Comissió Nacional de Salut Pública. També van aprovar que es faciliti la quarta injecció a les persones immunodeprimides.

Una dona estornudant amb la mascareta posada.
Òmicron ha crescut a Espanya després de les festes de Nadal | CatalunyaDiari

Com s'ha demostrat amb el pas dels dies, aquests fàrmacs presenten una sèrie d'efectes secundaris. Solen ser lleus, encara que són moltes les persones que els han patit sobretot després d'aquesta darrera injecció de reforç contra la covid-19.

Fins i tot es poden estendre aquestes seqüeles al grup de població de menys de 12 anys. Si escau, segons el darrer informe de Sanitat, el 38,3% dels nens ja han rebut la primera vacuna. L'objectiu és que arribi al 70% a partir de la segona setmana de febrer.

Si alguna cosa havia preocupat els ciutadans durant els darrers mesos era la contínua administració de dosis en un curt període de temps. Molts van comprovar a les seves carns com patien reaccions adverses.

Una infermera preparant una vacuna del coronavirus
La tercera vacuna presenta diversos efectes secundaris | GTRES

Els 10 efectes secundaris darrere de la tercera dosi

En aquesta tercera vacuna, els efectes secundaris més comuns amb Pfizer són mal de cap, amb un 33%; fatiga; cefalea, un 23%; i miàlgia (17%). Tal com recull l'informe de l'Agència de Medicaments i Productes Sanitaris, també sorgeixen altres símptomes, tots de caràcter lleu o moderat.

Solen ser dolor a la zona de vacunació, malestar, fatiga, nàusees, astènia, limfadenopatia i calfreds . En general, aquests problemes no se solen allargar més de dos dies.

Pel que fa a la vacuna de Moderna, els efectes secundaris solen ser força semblants amb aquesta tercera punxada. Les incidències que més es repetien solien ser per febre, en el 45% dels casos; cefalea, amb un 26%; i miàlgia, amb un 20%.

Altres dels símptomes que es recullen a l'estudi són dolor a la zona de la injecció, malestar, calfreds, fatiga, nàusees i astènia.

En aquests moments, la de reforç s'està administrant a les persones entre 35 i 39 anys. Molts dels que havien estat vacunats amb Pfizer anteriorment han vist com els variaven la farmacèutica. La injecció de reforç que reben és de Moderna.

Primer pla d'un flascó de Moderna
Hi ha efectes secundaris en la dosi de reforç | Europa Press

El motiu que això explica és que les primeres solen destinar-se al grup de menys de 12 anys.

Efectes secundaris lleus a la tercera vacuna

Els experts asseguren que vacunar-se és el millor remei per plantar cara la covid-19. I més en aquests moments en què els contagis augmenten sense fre a tot el país. Els efectes secundaris són mínims comparats amb la protecció que ens poden aportar les vacunes.

Està comprovat que es tracten de molèsties lleus o moderades, que desapareixen generalment en un termini de 48 hores. Es reflecteixen amb febre, malestar i mal de cap.

La quarta dosi, per la seva banda, ja s'està inoculant les persones immunodeprimides. Són aquelles el sistema immunològic de les quals no té la capacitat de produir una resposta adequada als virus i bacteris. Per això reben tractaments amb immunosupressors.

En funció de com evolucioni la pandèmia, aquesta nova vacuna de reforç s'ampliaria a la resta de ciutadans. Però per això caldria esperar uns quants mesos encara.