Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Margarita del Val al seu despatx

Margarita del Val llença una de les seves alertes més severes: «Pot ser molt greu»

Margarita del Val avisa del que ha de venir a Espanya a causa d'òmicron

Margarita del Val, la mediàtica viròloga del Centre Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), s'ha referit fa unes hores a òmicron. I ja sabem que cada vegada que parla la immunòloga, molts tremolen per la cruesa de les seves paraules.

I és que del Val ha explicat que la variant òmicron pot ser més greu del que creiem. Una nova alerta de la científica del CSIC que no agafa per sorpresa ningú veient la deriva que està tenint òmicron al nostre país.

Per Margarita del Val encara és massa aviat per descriure la covid-19 com una malaltia endèmica. Aquest punt de vista arriba després que el Govern comencés a estudiar si es pot tractar el coronavirus com una grip.

Dona tossint al carrer.
La incidència de la variant òmicron pot provocar greus conseqüències | Canva

«Estem començant l'onada i no sabem si explotaran els casos d'hospitalització i de morts a un nivell molt menor. Però el nombre de casos és tan superior que pot ser molt greu», sentencia la viròloga.

Margarita del Val exposa en aquesta entrevista amb Radio 4 l'opció que la soca sigui més lleugera. Però el nombre de contagis és tan alt, que els ingressos poden ser semblants a anteriors onades.

Margarita del Val dona les claus sobre la incidència d'òmicron a Espanya

També considera la viròloga del CSIC que la menor gravetat dels contagis actualment no només rau en una lleugeresa més gran d'òmicron. I és que també ho atribueix a la protecció de la vacuna contra la covid-19, que ja s'ha inoculat al voltant del 80% de la població espanyola.

Imatge de Margarita del Val donant una conferència
Margarita del Val ha deixat clar què passarà després de les festes | GTRES

Per tant, l'experta immunòloga pensa que no és moment de nomenar aquesta com una malaltia endèmica. Sobretot, posa el focus en què hi pot haver nombrosos casos ocults asimptomàtics. I també per no notificar els contagis a Sanitat en cas dels tests d'antígens.

«Podem aprendre per a altres temes del futur quan s'acabi la pandèmia»

A més, a l'entrevista a Radio 4, Margarita del Val ha posat en valor els científics, entre els quals hi ha la veterana immunòloga.

«No només en el camp de la salut, sinó molts més camps en què estem investigant i que ens poden ajudar en la nostra vida diària. Així que d'això també podem aprendre per a altres temes del futur quan acabi la pandèmia», ha sentenciat.

Una noia amb mascareta mirant per la finestra.
Del Val ha avisat de la gravetat de la sisena onada | Shutterstock

«Una pandèmia d'aquest tipus era qüestió de temps, sobretot perquè en aquesta zona d'Àsia cada parell d'anys sorgeixen epidèmies noves a causa de diversos virus nous i perillosos. Aquesta transmissió silenciosa és la que ens ha fet més mal», ha dit del Val.

Pel que fa a com podem prevenir l'aparició d'una nova pandèmia, Margarita del Val ha confessat el següent. «Cal estar preparats perquè qualsevol brot que passi al món el tallem amb una intervenció molt primerenca».

Margarita del Val fa autocrítica amb la gestió prèvia de la pandèmia

Preguntada per com ens va atropellar a tots la pandèmia cap al març del 2020, del Val ho té clar. «Hi havia més gent que ho estava dient i vam començar a fer una mica de massa crítica entre tots. Que un país com Itàlia hagués tancat una província sencera és que ens havia d'haver fet reaccionar al nostre país».

«Jo no només he treballat amb el virus, sinó que sóc molt immunòloga i em vaig adonar que això no podia ser com una altra grip qualsevol», recordava l'entrevistada. «Amb aquesta pandèmia ningú tenia immunitat, perquè el virus era més nou i ha afectat sobretot aquells que tenen un sistema immunitari més feble», finalitzava.