Persones amb mascareta caminant pel carrer

Espanya posa data al final de les restriccions per la sisena onada

L'exsecretari de Sanitat, José Martínez Olmos, ha dit quan s'acabarà la sisena onada de la pandèmia del coronavirus a Espanya

I, de cop i volta, la sisena onada va arribar a Espanya. Mentre molta gent encara intentava entendre en què consistia òmicron —una variant de la covid-19 sorgida a Sud-àfrica—, els contagis creixien exponencialment al nostre país. Fins al punt que el Govern es va veure obligat a agafar el toro per les banyes.

Va ser llavors quan, a sis dies del Nadal, l'Executiu de Pedro Sánchez reprenia el camí de les restriccions: la mascareta tornava a ser obligatòria al carrer i es donaven les eines a les comunitats autònomes perquè imposessin prohibicions severes, com ara el toc de queda.

Ara, però, un cop passat el Nadal, el panorama sembla que ha canviat, i els experts comencen a ser molt més optimistes. Aquest és el cas de l'exsecretari de Sanitat, José Martínez Olmos. En declaracions a 'Al Rojo Vivo', el tècnic avisa que la sisena onada de la pandèmia del coronavirus es podria donar per acabada cap a finals del mes de febrer.

Imatge d'un sanitari fent un test de covid-19 a una dona
Els tests per a detectar la covid-19 estan a l'ordre del dia després del Nadal | Europa Press

Això provocaria un efecte dòmino amb les restriccions, ja que a partir d'aquesta data, el Govern i les autonomies es podrien començar a plantejar aixecar el peu de l'accelerador i es començarien a eliminar les mesures.

La data assenyalada: «a finals de febrer»

És el que pronostica José Martínez Olmos. L'especialista assegura que la incidència del virus començarà a baixar una mica abans, tot i que els efectes no els notarem fins a finals de febrer.

«Almenys, a tot el que té a veure amb l'impacte en la salut, amb els ingressos hospitalaris i en UCI i amb la mortalitat, hi arribarem a finals de febrer», insisteix.

Per això, però, Sanitat ha de fer un esforç: accelerar la vacunació dels infants. Per a Martínez Olmos, que els més petits estiguin vacunats és absolutament clau per a arribar a l'objectiu de finals de febrer.

Una dona agafant un certificat covid.
El passaport covid s'ha instal·lat definitivament a Espanya | Catalunya Diari

Segons ell, la vacunació infantil s'ha d'accelerar per a assolir «el 75% dels menors vacunats la setmana del 7 de febrer».

En aquesta línia, el tècnic diu que no hem d'oblidar que a Espanya encara queden 3.100.000 persones més grans de 12 anys pendents d'immunitzar-se. «Ells no estan protegits davant del virus», insisteix un Martínez Olmos que veu en l'estratègia de vacunació un salvavides per a poder arribar sans i estalvis a finals de febrer.

Més de 12,5 milions de persones ja compten amb la dosi de reforç

Sanitat trepitja l'accelerador amb la tercera dosi. Segons ha explicat el Ministeri de Sanitat, el 90,5% de la població (38.125.469 persones) ja ha rebut la pauta completa de vacunació contra la covid-19, i el 92,5%, una dosi (38.956.399 persones).

Primer pla de la mà d'un sanitari subjectant un vial d'AstraZeneca
Segons Martínez Olmos, la dosi de reforç de la vacuna és clau | Europa Press

Segons un informe publicat ahirt, 13 de gener, a l'estat espanyol ja s'han administrat 86.326.709 dosis de les vacunes de Pfizer, Moderna, AstraZeneca i Janssen, el 95,6% de les que s'han distribuït entre les comunitats autònomes, que puja a 90.294.678 unitats.

No obstant això, segons Martínez Olmos queda una última empenta: vacunar els infants i els 3.000.000 de persones que encara no han fet el pas