Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Las medidas restrictivas por el COVID-19 afectan también a los funerales

Polèmica prohibició d'un alcalde espanyol a la família d'una víctima de la Covid-19

L'alcalde del municipi ha defensat la seva decisió i afirma que aquesta norma continuarà

Las medidas restrictivas por el COVID-19 afectan también a los funerales
Un municipi de Galícia ha impedit que una família pogués vetllar el seu familiar mort de Covid | Twitter

Espanya ha quedat perplexa davant l'última prohibició d'un ajuntament gallec arran del coronavirus. La greu situació epidemiològica que es viu durant aquesta segona onada de contagis ha provocat que es prenguin dràstiques restriccions per a intentar frenar l'avanç del virus.

Les mesures estatals, regionals i fins i tot municipals aprovades tenen com a objectiu disminuir l'alta taxa de contagiositat actual i evitar un confinament domiciliari tan sever com el de març.

Les restriccions durant la segona onada de coronavirus

Les restriccions actuals a l'àmbit nacional inclouen la implantació del toc de queda en tot el país i la reducció d'aforaments i horaris comercials. Mentrestant, les mesures que es prenen a nivell autonòmic estan més inclinades a limitar la mobilitat.

Així, la majoria de les comunitats autònomes han establert el tancament perimetral del seu territori al complet i, en alguns casos, el tancament dels municipis i les localitats més afectades pel virus. És el cas de Galícia que, malgrat no haver tancat la regió, si ha imposat limitacions de mobilitat en més d'ajuntaments, entre ells les principals ciutats.

L'ajuntament gallec de Merca a Orense ha decretat una mesura insòlita

A les mesures implantades per la Xunta de Galícia se li sumen mesures municipals que aproven els diferents ajuntaments i tenen com a objectiu frenar l'expansió del virus a nivell local. No obstant això, una d'aquestes mesures decretades per un ajuntament gallec han causat indignació en la població per la seva severitat i il·legalitat.

Segons recull el diari 'Nius', l’Ajuntament de Merca (Orense) va impedir el trasllat d'una víctima del coronavirus a la vetlla municipal, una decisió que ha deslligat les queixes de la família del mort.

Emilio va morir fa poc més de dues setmanes a l'hospital d'Orense, després de contagiar-se de coronavirus en la residència d'ancians en la qual residia. L'home tenia 84 anys i va perdre la vida després d'estar un mes lluitant contra la malaltia.

Després de conèixer el fatal desenllaç, els seus familiars van decidir enterrar-lo en la vetlla de Merca (Orense), d'on eren natural la dona i molts familiars del mort. «Tot estava preparat per a traslladar-ho allí. És més, havíem pactat retardar la seva arribada perquè hi havia un altre difunt en la vetlla» explica José Manuel Conde, gendre de la víctima, al diari 'Nius'.

No obstant això, quan estaven a mig camí en el cotxe fúnebre van rebre una trucada que els va deixar completament perplexos. «Ens van trucar de la funerària i ens van dir que no ens deixaven portar-ho allà perquè l'ajuntament no volia a morts per covid», relata el familiar de la víctima encara sense creure-s'ho.

Emilio, el gallec que no va poder ser vetllat per una restricció municipal

La polèmica decisió de l'ajuntament de Merca va provocar que la família del difunt hagués de buscar una altra alternativa. Finalment, van vetllar el cos en un tanatori de la ciutat d'Orense. «Imagina't el moment. Estàs destrossat perquè has perdut a un ser estimat i et trobes amb això. Al final decidim que el cotxe fúnebre fes mitja volta. Vam haver de buscar un altre lloc», comenta el gendre d'Emilio.

Després del succés, la família del difunt ha mostrat la seva indignació amb l'ajuntament, a qui ha demanat explicacions per aquesta polèmica mesurada. «No existeix cap llei que impedeixi vetllar a una persona que hagi mort per coronavirus. Es van seguir tots els protocols que marca l'hospital: els morts per covid surten en una bossa i dos sudaris, en una caixa segellada i precintada perquè no existeixi cap risc» adverteix José Manuel al diari 'Nius'.

Malgrat la presumpta il·legalitat d'aquesta mesura, l'ajuntament ha reafirmat la seva decisió. De fet, l'alcalde s'ha responsabilitzat d'aprovar aquesta restricció i assegura que és pel bé dels seus veïns.

«Jo no permeto vetllar a un positiu per coronavirus a Merca com a mesura de precaució. A mi ningú em garanteix que no pugui ser transmissor de la malaltia i el responsable d'aquestes instal·lacions és el 'concello'. El primer és la salut dels meus veïns i crec que la majoria donen suport a la meva decisió» ha assegurat l'alcalde de la localitat.