YOUTUBE:

🎥Els millors vídeos i directes al canal de Youtube de CatalunyaDiari. ➡Segueix-nos GRATIS punxant aquí. T'ESPEREM!

Una eminència de la Covid-19 contradiu el govern: «No ho entenc...»

Luis Enjuanes, el major expert en Covid-19 d'Espanya, es pronuncia sobre el paper de l'executiu en aquesta tercera onada

Imatge d'arxiu d'una vacuna contra la Covid-19
Una eminència de la Covid-19 contradiu el govern: «No ho entenc...»| Catalunya Diari

Des que va començar la pandèmia provocada per la Covid-19, molts experts en la matèria han aconsellat al govern espanyol sobre la importància d'aplicar mesures més restrictives per frenar l'expansió del virus. Quan al març es va decretar el confinament domiciliari, els seus resultats van ser positius demostrant que la millor manera per vèncer-ho era quedar-se a casa.

Per això, en plena tercera onada molt més agressiva, els investigadors no entenen la raó de per què no s'estan aplicant mesures més dures. I un d'ells ha sigut Luis Enjuanes, cap del Laboratori d'Investigació del Coronavirus del CSIC i el major expert de la Covid-19 que hi ha al nostre país. En una entrevista pel programa de TVE, 'Las cosas claras', ha posat èmfasi que cal fer ja alguna cosa per evitar la proliferació del virus com més aviat millor.

«Caldrà anar canviant coses»

Luis Enjuanes ha valorat de forma positiva la tasca que des del Ministeri de Sanitat ha fet Salvador Illa, considerant que «fa sempre una bona feina», però ha reiterat la necessitat d'aplicar mesures més estrictes per frenar la tercera onada. En aquest sentit, creu que les xifres que es recolliran en els pròxims dies, seran les que donaran la clau per prendre decisions.

«Suposo que a mesura que les coses es vagin complicant, caldrà anar canviant coses, perquè els números que estem veient no són acceptables», ha opinat durant la seva intervenció al programa de Jesús Cintora. El viròleg s'ha mostrat confús amb l'actitud del govern espanyol davant una tercera onada que està donant unes dades preocupants, i que tot apunta que anirà a pitjor. «Amb la gravetat del moment, no entenc anar amb contemplacions», ha assenyalat.

Enjuanes aposta per un confinament total

Seguint les petjades que estan deixant alguns experts sobre la Covid-19, Enjuanes també és de la mateixa opinió sobre la necessitat d'aplicar un confinament total. Conscient que es tracta d'una decisió dura, el viròleg confia que és l'única opció possible per frenar l'expansió de la pandèmia.

«Jo sempre he estat molt partidari de tancaments molt complets, molt forts i el més curt possible. Val més que tinguem un tancament potent durant dues setmanes i que després puguem obrir una mica», ha explicat tenint com a referència l'augment de contagis que s'està experimentant: «Ho estan demanant els números i jo confio que ho faran», opinava amb l'esperança que finalment des de l'Executiu espanyol es decideixin a fer cas al que tants experts han demandat: el confinament total.

Un cop passades les festes de Nadal, cal prendre cartes en l'assumpte

Setmanes abans que comencés Nadal, la idea principal semblava més salvar les festes que les vides que s'estaven posant en joc. Estava clar que l'economia -sens dubte molt important per al benestar del país i per a moltes famílies- primava més que sobre els contagis, i es va apostar per mesures que actuessin en conjunt, per no desequilibrar la balança. Però aquesta estratègia no ha estat bona, ja que com s'esperava, després del Nadal els contagis han anat a l'alça.

Ara, Luis Enjuanes considera que és el moment -encara que una mica tard- d'actuar: «Sembla que tothom estava esperant que passin les festes de Nadal i Reis. Ja s'han acabat i llavors el que cal fer és entrar amb una decisió molt potent. Hem de ser tremendament estrictes perquè els números que estan apareixent en diverses comunitats són elevadíssims».

Tenint sobre la taula els 25.456 nous positius que es van registrar el passat divendres, els gairebé 200 morts per Covid-19 i l'increment de la incidència acumulada que se situa en 350,4 per 100.000 habitants en 14 dies, és el moment que des del govern de Pedro Sánchez prenguin una decisió contundent per posar fre a l'expansió del virus, que ja amenaça diversos hospitals amb un col·lapse sanitari.


Comentaris

envia el comentari