Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Muntatge de la foto d'un mapa del temps d'Espanya amb un grup de persones amb paraigües

Empitjoren els pronòstics de l'AEMET sobre la DANA: diverses províncies afectades

El mal temps continuarà fins al cap de setmana, amb la previsió que arribi una altra DANA divendres

Diverses províncies es van veure afectades en aquest començament de setmana per una DANA que va colpejar amb més intensitat al sud i la franja mediterrània. Va deixar pluges torrencials, caiguda dels termòmetres i abundants danys materials per les inundacions provocades.

Tot i això, encara no es recuperarà la calma, ja que la inestabilitat es mantindrà durant uns quants dies. Múrcia, Alacant i Almeria van ser els territoris més castigats, amb centenars d'incidències acumulades en només un parell de jornades.

La borrasca s'anirà allunyant en qüestió d'hores de la zona oriental peninsular, però el mal temps tampoc no concedirà treva. L'Agència Estatal de Meteorologia preveu per a aquesta zona «xàfecs i tempestes, ocasionalment amb calamarsa, més dispersos i probables al terç occidental».

La pluja serà més forta a la Comunitat Valenciana, Múrcia, les Balears i l'àrea del mar d'Alborán, publica el diari As.

Preparats per a una altra DANA

Quan gairebé no ens havíem recuperat dels efectes d'aquesta DANA, el portal eltiempo.es en pronostica una altra de nova per divendres. En aquest cas, provocaria intenses precipitacions a la zona nord-oest del país. També deixaria ruixats en altres punts de la Península, sent més apreciables al nord de Càceres i a l'oest del Sistema Central.

Imatge d'unes gotes de pluja regalimant pel cristall d'un cotxe
El mal temps es prolongarà fins a principis de la setmana que ve | GETTY IMAGES

El dissabte es mantindrà aquesta dinàmica d'inestabilitat, on caldrà fer ús de nou del paraigua. La previsió apunta a pluges i tempestes als Pirineus, la Serralada Cantàbrica, l'interior de Galícia, , Andalusia, el sud-est peninsular i els sistemes Ibèric i Central.

Tot això donarà com a resultat un ambient més fresc. Aquesta caiguda de les temperatures serà més notable al sud-oest. Una situació molt similar ens espera pel diumenge, amb protagonisme per a les precipitacions i tempestes.

Tindran lloc en diferents punts de la geografia nacional, però amb menys probabilitat al nord-est i a la zona de l'Ebre. Per la seva banda, adquiriran un protagonisme més gran en àrees de Galícia i sud de la Comunitat Valenciana, indica l'AEMET.

El mal temps es mantindrà fins a principis de la setmana que ve. No obstant això, és possible que hi hagi un lleuger increment de les màximes.

A la capital d'Espanya hi ha moltes possibilitats que la pluja faci acte de presència al llarg de les pròximes jornades. Les temperatures màximes rondaran els 24ºC, amb mínimes que oscil·laran entre 12ºC i 15ºC. Per part seva, a Barcelona, el risc de precipitacions es redueix a un tram d'entre 30% i 55%.

 

Les conseqüències de la DANA

La DANA que està sobre la Península ha deixat grans quantitats d'aigua en molt poc temps. A més, ho va fer en comunitats molt afectades per la sequera, per la qual cosa fins a cert punt s'agraïa la pluja.

Amb el que no es comptava és amb els danys que originaria. Al seu pas per Almeria, Alacant i Múrcia va deixar multitud de carrers inundats, carreteres tallades i classes suspeses. Cal dir que els majors acumulats es van registrar a la regió més àrida de la Península, a Almeria, amb 140 l/m2.

Foto de dues persones amb paraigües amb pluja
Sis comunitats estan en alerta per pluges i tempestes | Europa Press

La DANA continuarà fent de les seves, encara que les pluges torrencials aniran remetent. Tot i això, conviden a no abaixar la guàrdia, sobretot a Múrcia i al País Valencià, on es preveuen acumulacions de 60 litres en una hora.

L'alerta taronja es manté al Camp de Cartagena i a la localitat de Mazarrón, per precipitacions que arribaran als 30 l/m2. També amb nivell taronja hi ha València i Alacant, en el seu cas per fortes tempestes i pluges, com anunciava l'AEMET els últims dies.

Per la seva banda, en alerta groga es troben Catalunya , Aragó , Castella-la Manxa i Balears. Els episodis tempestuosos podrien deixar uns 20 litres per metre quadrat en una hora.