Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'una dona recollint diners

El Santander i el Sabadell ja tremolen: el nou ensurt que pot arribar molt aviat

Les principals entitats bancàries del nostre país tenen motius per estar preocupades

Santander i Banc Sabadell tenen motius per estar preocupats. El panorama que s'hi acosta no resulta precisament massa esperançador per a ells.

L'entitat que presideix Ana Botín va patir una pèrdua del -8,7% a borsa des que va presentar els comptes del primer trimestre. Les seves accions van passar de 3,4477 euros a 3,17, fet que va provocar una certa preocupació al mercat.

El mateix passa amb Banc Sabadell, que va passar al març de ser un dels millors actius del sector borsari a liderar les pèrdues. La caiguda va arribar a assolir el -11%. Fins i tot es va parlar d'una possible fallida de la companyia.

Com es podia esperar, les dues companyies es van veure afectades per la crisi de diversos bancs nord-americans. Els descensos a les borses van fer saltar totes les alarmes, però l'índex espanyol va ser el que més se'n va ressentir. En gran part pel pes que tenen aquestes entitats respecte a altres indicadors borsaris.

 

Nou revés amb les hipoteques

Ara Santander i Sabadell tornen a rebre un nou revés. Tot fa indicar que en qüestió de poc temps l'euríbor, amb la seva tendència alcista, arribarà al 4%. Aquest dimarts, el principal índex hipotecari va tancar al 3,90%, una referència que no es veia des de fa una mica més de dos mesos.

Persones fent cua al Banc Santander
Banc Santander i la resta d'entitats assumeixen que l'euríbor arribarà al 4% | Europa Press

En aquell moment va ser quan van començar a sorgir dubtes al voltant del sector financer per la fallida de diferents bancs. Entre ells, hi havia Silicon Valley Bank i el Credit Suisse. La por de patir una nova recessió econòmica va fer recular el Banc Central Europeu, que no li va quedar més remei que contenir aquest increment.

Ara sembla que tenen sota control la situació i això els empenyeria a seguir amb aquesta escalada de l'euríbor. La barrera psicològica del 4% ens faria tornar al mateix nivell del 2008, època en què també explotava una crisi provocada per la bombolla immobiliària.

Quinze anys després, s'han disparat les quotes dels préstecs hipotecaris a tipus variable. Els increments arriben a assolir els 200 euros de mitjana en aquest tipus de productes. Al diari Sur posen com a exemple la llar amb una hipoteca variable de 150.000 euros a 30 anys i amb un diferencial del 0,99% més euríbor.

Quan et toqui la revisió al maig dels interessos, doncs, patirà una pujada mensual d'uns 285 euros. Si ens cenyim a termes absoluts, de 500 euros passaria a abonar uns 785 euros. Això, traduït a l'any, esdevindria un pagament addicional de més de 3.420 euros.

Banc Sabadell
Banc Sabadell ha millorat els seus comptes gràcies a l'amortització d'hipoteques el primer trimestre | Europa Press

 

Disminució d'hipoteques i enduriment

Des de fa mesos, els bancs han comprovat un descens important pel que fa a les sol·licituds de préstecs hipotecaris. Les famílies es pensen molt si demanar una hipoteca. Prefereixen ser prudents i esperar que el mercat s'estabilitzi.

Tot i això, fins que arribi aquest instant caldrà armar-se de paciència. El Banc Central Europeu continuarà elevant l'euríbor fins que la inflació no estigui completament controlada.

La presidenta d'aquest organisme, Christine Lagarde, ja va avançar a l'última reunió que «no estem pausant les pujades de tipus». «Queda camí per recórrer», va advertir.

Els bancs també estan endurint les condicions d'accés a aquest tipus de préstecs. Volen tenir les garanties suficients que el client pugui assumir la devolució de les quotes i no estan disposats a córrer cap tipus de risc davant de possibles impagaments.

Com es podia esperar, tot això passarà factura a Banc Santander i Banc Sabadell, que veuran reduïts els seus ingressos per aquest concepte. Tot i això, últimament, s'ha produït un fet molt curiós.

En vista del que s'acostava, molts hipotecats han optat per amortitzar part del seu deute, cosa que també ha contribuït que les entitats milloressin els resultats durant el primer trimestre de l'any.