Foto de la maqueta d'una casa al costat d'una persona amb fulls blancs a les mans.

Si tens aquesta hipoteca, oblida't de les ajudes que donen ara: te les negaran

Denuncien que queda fora del codi de bones pràctiques

Aquells hipotecats que han contractat un tipus d'hipoteques amb aval han rebut una dolentíssima notícia les últimes hores.

I és que, segons denuncia l'Associació d'Usuaris Financers a Espanya (ASUFIN), aquesta mena de productes tenen un problema. Es queden fora de forma automàtica del codi de bones pràctiques per alleujar el xoc de la pujada de tipus als deutors hipotecaris en risc de vulnerabilitat.

Sens dubte, un contratemps per a aquells que esperaven rebre algun tipus d'ajuda en haver contractat una d'aquestes hipoteques amb aval. El que ha decidit fer ASUFIN és demanar al govern que torni a revisar aquest codi de bones pràctiques. El seu objectiu és que inclogui les hipoteques amb aval.

Així ho ha sol·licitat de forma directa a la vicepresidenta i ministra d'Afers Econòmics i Transformació Digital, Nadia Calviño.

Imatge d'una simulació d'una hipoteca
L'avis d'ASUFIN respecte a les hipoteques amb aval | GETTY IMAGES

 

Denuncien la preocupant situació per als que tenen una hipoteca amb aval

Aquesta associació ha estat ferma amb l'assumpte i ha passat a l'acció. Per mitjà d'un comunicat a la pàgina web, ha posat de manifest un fet notori. I és que l'existència d'avalador en part de les hipoteques podria estar darrere de l'impacte reduït de les mesures d'alleujament de què ha advertit el Banc d'Espanya.

Estem parlant de l'informe d'estabilitat financera de primavera que va ser publicat el dimecres 19 d'abril passat.

ASUFIN s'ha centrat en una qüestió per executar aquestes mesures d'alleugeriment. Aquesta és que el codi fixa que es tracti d'un crèdit o préstec sense altres garanties. Per exemple, l'aval personal d'un dels familiars de l'hipotecat.

 

ASUFIN demana al Govern que inclogui aquestes hipoteques al codi de bones pràctiques

En aquest cas, «aquesta garantia exerceix un efecte pervers en impedir la concessió d'una mesura pensada per alleujar de manera conjuntural l'impacte de la pujada de l'euríbor en una hipoteca concreta», apunta.

Des d'ASUFIN, el que aquesta exclusió genera és una doble tensió, i no és cap altre que el titular de la hipoteca de què parlem i el de l'avalador.

Imatge de la maqueta d'una casa amb diverses monedes, unes ulleres i calculadora
Una coneguda associació ha posat el crit al cel pel desavantatge d'un tipus d'hipoteca | Getty Images

«Ens estan arribant cada cop més casos que podrien apujar la hipoteca amb alguna de les mesures. Però, el banc els diu que haurà de ser el seu aval qui doni la cara», sentencia la presidenta d'ASUFIN, Patricia Suárez.

D'altra banda, l'Associació d'Usuaris Financers està igualment intranquil·la pel que ha exposat el Banc d'Espanya. Ens referim a l'accés a aquestes mesures d'alleujament i al que generaran.

La queixa d'ASUFIN ja ha estat presentada

Per a aquesta associació això suposarà una qualitat més baixa pel que fa als crèdits dels deutors i per això, hi haurà moltes més dificultats en la concessió de crèdit nou.

«No podem permetre que aquesta part dels hipotecats vegi obstaculitzat l'accés al canal convencional i supervisat del crèdit i s'exposi a vies molt més perilloses de prestadors o productes inadequats, com a crèdits fàcils i ràpids», ha posat de manifest Suárez.

Ara, després de les queixes d'Asufin, la pilota és a la teulada del Govern, i més concretament de la vicepresidenta i ministra d'Afers Econòmics i Transformació Digital, Nadia Calviño.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies, novetats i últimes hores de PENSIONS al WhatsApp!

Veurem si tenen efecte aquestes peticions que les hipoteques amb aval entrin finalment al codi de bones pràctiques. Altrament, milers d'espanyols es quedaran sense una cosa molt necessària en aquests temps que corren.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS les hores més barates de la LLUM, ara al teu WhatsApp! Planifica rentadores, cuina i planxades!