Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'una botiga de Desigual

L'empresa catalana que vol implantar ja la jornada laboral de quatre dies

Desigual planteja reduir la jornada laboral de 39,5 a 34,5 hores setmanals, un 13% de la jornada, i reduir els sous un 6,5% | Es veurien afectats 500 dels 2.800 treballadors que té l'empresa

Una empresa multinacional coneguda pels seus dissenys colorits i curiosos amb seu a Catalunya ha proposat als seus treballadors una jornada laboral de quatre dies, de dilluns a dijous, amb l'opció de teletreballar un d'aquests dies. Es tracta de Desigual, una empresa que, segons dades del 2020, té aproximadament 2.800 treballadors. L'empresa proposa un nou format de feina que portarà amb si una reducció d'hores del 13% i una de salarial associada a l'ajustament d'hores.

En concret, la companyia proposa que aquesta reducció sigui compartida i, per tant, l'empresa assumeixi la meitat de la diferència. D'aquesta manera, l'empleat percebria una reducció del sou proporcionalment inferior, del 6,5% en lloc del 13, encara que es planteja que la reducció salarial sigui d'entre el 4 i el 5,8%, segons el diari 'El Economista'. A aquest mitjà, el director general de l'empresa, Alberto Ojinaga, ha explicat que no es preveu un impacte econòmic fruit d'aquest nou model, que dependrà de l'aprovació dels treballadors.

De fet, Ojinaga, que explica que el canvi fa un any que està gestant-se, pronostica que l'aposta seria beneficiosa per la competitivitat, l'eficiència i la capacitat d'atreure empleats i de retenir talent. Tot i això, el canvi no s'ha plantejat per a tota la plantilla; aproximadament es veuria afectat un quart dels treballadors. Els equips comercials, de logística, botiga i d'operacions en quedarien fora, i l'empresa explica que prepara per a ells mesures de conciliació. L'estratègia passa també per enfortir el servei a botigues i centres logístics.

La implementació del nou model haurà de ser aprovada per dos terços de la plantilla

La implementació d'aquesta jornada estarà sotmesa a la votació dels empleats i haurà de comptar, com a mínim, amb un 66% dels vots a favor. En total, 502 persones es podrien veure afectades amb una reducció de cinc hores de la seva jornada laboral, de les 39,5 hores actuals a 34,5 setmanals. L'empresa ha obert un procés d'informació i anàlisi perquè els empleats puguin resoldre tots els dubtes abans de la votació, prevista per al pròxim 7 d'octubre.

Durant aquestes setmanes, els empleats podran participar en una prova pilot sense afectació salarial, mentre l'empresa, tal com explicava Ojinaga, treballa en un pla més ampli per oferir nous models de feina i conciliació i millores en la resta de treballadors, majoria, que no puguin acollir-se a aquesta jornada per les especificitats dels seus llocs de feina. D'entre els afectats, un 10% treballarien de dimarts a divendres.

Ojinaga, director general: «No busquem estalvis ni sobrecostos. Volem ser rendibles»

El fundador de la companyia, Thomas Meyer, va anunciar la proposta en una presentació organitzada aquest dimecres a les oficines centrals de la companyia. La companyia assegura que l'objectiu d'aquesta iniciativa és incrementar la «satisfacció» dels treballadors, el seu benestar i la seva salut. En aquest sentit, Alberto Ojinaga, director general, assegura a 'Cinco Días' que la mesura «no es pren per reduir sous».

«No estimem ni estalvis ni sobrecostos. Fa un any i dos mesos que treballem en la mesura i tan sols l'hem presentat en veure que podem aconseguir l'objectiu d'enguany, que és tornar a ser rendibles». I és que Desigual va perdre 80 milions d'euros l'any passat, i ara espera que no arribi cap nova onada de Covid-19 per acabar l'exercici amb beneficis. 

Ojinaga assegura a 'Cinco Días' que la decisió seria difícil que s'hagués plantejat sense la Covid-19, ja que els ha ensenynat que «hi ha formes diferents de treballar i fer les coses sent eficients». Desigual creu que «la tendència natural» va per aquí, i assegura que s'està posant a l'avantguarda.