Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'un grup de treballadors durant una reunió

Si la teva empresa et fa treballar només 4 dies, pot rebre una ajuda de fins a 20.000€

El Govern aprova un projecte pilot per incentivar la reducció de jornada a gairebé 3.000 empleats

La jornada laboral de quatre dies setmanals ja és un fet. És més, el Govern farà un important esforç per implantar-la a unes quantes empreses espanyoles al llarg dels pròxims mesos. Per fer-ho posarà en marxa un pla pilot en què s'inclouran ajudes de 200.000 euros per a les pimes que el posin en pràctica.

Segons les primeres estimacions de l'Estat, podrien beneficiar-se d'aquestes mesures unes 160 companyies, afectant gairebé 3.000 treballadors. Les 40 hores setmanals que suporten els empleats es reduiria fins a 32. Això suposaria tot un al·licient per als professionals, amb més facilitats per conciliar i gaudir del temps lliure.

Podran acollir-se a aquest projecte pilot de disminució de jornada les petites i mitjanes empreses de fins a 249 treballadors. A més a més, com apareix al BOE del passat dijous 13 d'abril, han de tenir personalitat jurídica pròpia, constituïdes a Espanya. Es requereix també que no estiguin integrades dins del sector públic i que facin una activitat industrial, recull el diari ABC.

Per a aquest pla, es destinarà una partida pressupostària de 9.650 milions d'euros. La despesa s'efectuarà a càrrec del pressupost de la Fundació Escola d'Organització Industrial (EOI). La quantia de la subvenció que es concedirà arribarà com a màxim al 90% sobre el pressupost finançable, depenent del nombre de treballadors.[WhatsAppGroup]9[/WhatsAppGroup]

Implantar un model laboral totalment nou

Els experts estimen que la implantació d'un model laboral d'aquestes característiques no serà gens senzill. Sobretot pel poc arrelament que té el format al nostre país. Sí, perquè esgrimeixen que més enllà d'adoptar un nou horari, el més important és encaixar la mesura dins una estratègia de flexibilitat interna.

Imatge d'una dona treballant amb un ordinador
La quantia de l'ajuda dependrà de la mida de la companyia | Getty Images

Segons la mida de l'empresa, es plantegen fins a tres escenaris diferents. Els negocis de fins a una desena de treballadors podran obtenir fins al 90% de la despesa de personal suportada per la reducció de jornada. Això seria el primer any que s'aplica el pla.

L'ajuda es rebaixarà fins al 80% per a les que tinguin entre 11 i 52 empleats. Per part seva, aquelles amb entre 53 i 249 professionals tindran una subvenció del 75% per cobrir les despeses de la disminució de la jornada.

L'experta Tiphaine Brisou Debeze assenyala que el control d'unes dades de qualitat aportarien una certa calma a les empreses. Així, tindrien la «tranquil·litat d'estar creant el millor ambient possible per als seus treballadors, alhora que es beneficien de millores en la productivitat».

Segons les dades de l'OCDE, Espanya és a la zona mitjana respecte a hores treballades a l'any. Se'n fan unes 1.641, que resulta molt més que el que registra Alemanya, que dedica a l'ocupació unes 1.349 hores. Per la seva banda, la mitjana europea arriba a les 1.566 hores.

Imatge d'un treballador enmig d'un magatzem ple de caixes
La reducció de la jornada laboral suposarà tot un al·licient per als treballadors | CatalunyaDiari

Quins requisits són necessaris per demanar l'ajuda?

Les bases del pla pilot recullen que la disminució de la jornada ha de ser almenys del 10% per a un nombre concret d'empleats. Aquesta xifra dependrà de la mida de la companyia. Pel que fa a la durada, com a mínim s'allargarà durant 24 mesos des que es concedeix la subvenció.

L'Ordre del Govern es va publicar el desembre passat i especificava que el nombre de participants havia d'afectar almenys el 30%. Això en el cas dels negocis amb fins a 20 treballadors. Entre 21 i 249, el percentatge de beneficiaris arribaria almenys al 25%.

Tots els professionals de l'empresa es tindran en compte per accedir a aquest pla. Al marge del tipus de contracte que tinguin, ja siguin persones amb contractes fixos-discontinus i amb contractes de durada determinada.