Abans de la pandèmia, un 24% de les empreses no podia créixer per falta de personal qualificat. Així ho ha explicat el president de la Cambra de Barcelona, Joan Canadell, durant la presentació de l'estudi 'Les professions més demandades i amb major remuneració a Catalunya', que l'ens cameral ha fet aquest divendres al matí conjuntament amb la plataforma d'ocupació Infojobs. En aquest sentit, entre les professions més demandades per les companyies, s'hi troben les relacionades amb informàtica, telecomunicacions, indústria i professions, arts i oficis.
Segons l'Enquesta de Clima Empresarial de Catalunya del quart trimestre del 2019, una de quatre empreses consultades assegura que la manca de mà d'obra adequada limita el creixement del seu negoci. En set anys, aquesta xifra s'ha multiplicat per quatre, ja que l'any 2013 només el 6,2% tenia aquests problemes. Per sectors, la construcció és el més afectat, amb un 38% d'empreses que reporten aquesta problemàtica. En la zona baixa d'aquesta classificació ho trobem el comerç i l'hostaleria, amb menys del 20% d'afectació.
L'estudi presentat per la Cambra de Barcelona i Infojobs també revela que aquesta problemàtica afecta sobretot a les comarques de Girona, Lleida i Tarragona, amb un 30% d'empreses amb problemes per trobar mà d'obra adequada que permeti fer créixer la facturació. A Barcelona, l'afectació és menor, situant-se en el 21%.
Les professions més demandades i millor remunerades
Prop d'un 40% de les ofertes que demanen titulació d'FP o universitària es concentren en les famílies d'informàtica i telecomunicacions (IT), tecnologia i indústria, i professions, arts i oficis, segons l'estudi de la Cambra de Comerç en col·laboració amb Infojobs. Les vacants d'informàtica i telecomunicacions ofereixen un sou un 24% superior a la mitjana de vacants per als titulats d'FP i un 15% superior en el cas dels titulats universitaris.
Per als titulats en FP, la majoria de les professions amb més de 2.000 vacants a l'any i un salari brut superior als 28.000 euros es troben en l'àmbit de les IT. En concret, la demanda de mà d'obra es concentra en llocs de programació, sistemes, hardware i xarxes de seguretat o anàlisi de dades, entre altres. També hi ha professions de l'àmbit industrial, com l'electrònica i el manteniment, o de disseny gràfic i comercial.
En el cas dels titulats universitaris, la demanda de personal es concentra també en l'àmbit de les IT, en feines de programació, telecomunicacions o gestió de projectes. També apareixen les professions de consultoria d'empreses, banca i finances o medicina i odontologia, en l'àmbit de la sanitat.
«Segregació» per gènere en els estudis universitaris i d'FP
El problema de la falta de mà d'obra qualificada se suma a la «forta segregació» per gènere en els estudis universitaris i d'FP. Les dones només representen el 20% de les matriculacions de les enginyeries, el 10% en informàtica i el 34% en matemàtiques i estadística. En el cas dels estudis d'FP, les dones suposen menys del 10% dels alumnes en les famílies professionals d'Indústria i TIC.
L'estudi, elaborat abans de l'expansió de la pandèmia, s'ha presentat com una «guia» per als estudiants per decidir què volen fer. Tot i això, el director general d'Infojobs, Román Campa, ha assegurat que és «100% vàlid» per a persones de 45 o 50 anys, ja que no es basa en l'edat, sinó en l'experiència prèvia necessària.
La digitalització continuarà sent una àrea «amb molt bona sortida»
El director general d'Infojobs ha afirmat que la crisi del coronavirus modificarà els «patrons de conducta» en l'educació i el mercat laboral. En aquest sentit, Campa ha destacat la tendència a la digitalització, no només en les companyies, sinó també en el «talent» i les «oportunitats». «Les empreses demanden perfils tecnològics que no són capaços de trobar en el mercat», ha afirmat.
En el context actual, Campa ha destacat un augment de la demanda de posicions de telecomunicacions i informàtica. El director general d'Infojobs considera que la digitalització continuarà sent una àrea «amb molt bona sortida» i ha assegurat que és probable que altres sectors, com la sanitat o la logística, tinguin un «repunt» a conseqüència de la crisi del coronavirus.